Bemutatták Székely Gábor Reformátusok Kecskeméten a 16-18. században című könyvét

2022. 12. 02., 18:51
Fiatal kecskeméti kutató könyvének bemutatóját tartották meg péntek délután a Katona József Könyvtárban. Székely Gábor történész, művészettörténész Reformátusok Kecskeméten a 16-18. században címmel adta közre doktori disszertációjának átdolgozott változatát.
A galéria 6 képet tartalmaz

Székely Gábor az ELTE BTK-n történelem és művészettörténet, a Budapesti Műszaki Egyetemen műemlékvédelmi szakmérnök, a Mathias Corvinus Collegiumban nemzetközi kapcsolatok szakirányú diplomát szerzett, emellett művészettörténeti tanulmányokat folytatott a Bécsi Egyetemen is. A kecskeméti reformátusok történetével több éve foglalkozik. Doktori disszertációját 2017-ben védte meg az ELTÉ-n. Most bemutatott könyve, a Reformátusok Kecskeméten a 16-18. században, az értekezés átdolgozott változata.

Székely Gábor könyvét számos neves szakember ajánlotta a bemutató közönségének, közöttük a kiadványt a Magyar Történelmi Emlékek - Értekezések sorozatában megjelentető Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója, dr. Fodor Pál. Ugyancsak ajánlást mondott a műhöz dr. Molnár Antal, a kutatóközpont főigazgató-helyettese, a Történettudományi Intézet igazgatója, valamint dr. Ács Pál, a kutatóközpont tudományos tanácsadója. Felkért hozzászólóként felszólalt a bemutatón a Katona József Könyvtár igazgatónője, Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, dr. Fogarasi Zsuzsanna művészettörténész, a Ráday Múzeum igazgatója, Kuti József kecskeméti református lelkész és dr. Sárközy István nyugalmazott gimnáziumigazgató, történelemtanár.

A monográfia a 16. századtól a 18. század végéig tekinti át Kecskemét református egyháztörténetét, társadalmi, gazdasági és művelődési viszonyait gazdag levéltári forrásanyagra támaszkodva. A mű a kecskeméti reformátusság vallási életének bemutatása mellett áttekintést ad a korabeli Kecskemét művelődéséről, irodalmi és művészeti értékeiről is. Emellett árnyalt képet fest az anyagi kultúra állapotáról, szervesen beillesztve azt a társadalomrajzba.

Székely Gábor könyvével hosszabban foglalkozunk majd a KTV Múzsa című kulturális magazinműsorának egyik későbbi, januári adásában.