Benczúr Gyula-emlékkiállítás nyílt a Cifrapalotában

2023. 07. 08., 15:17
Július 7-én nyílt meg Benczúr Gyulának, a historikus festészet kimagasló képviselőjének kiállítása a Cifrapalota első emeleti kiállítóterében. A tárlat, amely a művész grafikáin, történelmi képein és remek portréin túl egykori bútorait és használati tárgyait is bemutatja, a nyíregyházi Józsa András Múzeum állandó gyűjteményének gazdag válogatása, amely vándorkiállítás formájában jutott el Kecskemétre.
Fotó: Csonka Tímea
A galéria 8 képet tartalmaz

Benczúr Gyula, a magyar történelmi festészet meghatározó jelentőségű képviselője Nyíregyházán született. A város 1909-ben díszpolgárává választotta, és mára komoly kultusz épült személye és művészete köré. Hagyatékának meghatározó részét a nyíregyházi Józsa András Múzeum őrzi. A nyíregyházinál gazdagabb anyaga csak a Magyar Nemzeti Galériának van Benczúr Gyula műveiből.

A nyíregyházi múzeumban tervezett felújítási munkák miatt a festő emlékének szentelt állandó kiállítást le kellett volna bontani. Ehelyett a múzeum vezetése úgy döntött, hogy az emlékkiállítás anyagának gerincét három éven keresztül vándoroltatják a hazai és a határon túli múzeumok között. Salgótarján és Hódmezővásárhely után Kecskemét a harmadik állomás, ahol időszaki tárlat formájában bő négy hónapon át látható a Benczúr Gyula műveiből és egykori bútoraiból felépített kiállítás.

A megnyitón dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Józsa András Múzeummal példás együttműködést folytatnak a vidéki múzeumok szervezetének keretében, és örömmel fogadták a vándortárlatot is az intézmény falai között.

Dr. Rémiás Tibor, a Józsa András Múzeum igazgatója Benczúr Gyula jelentőségét méltatva szólt a múzeum birtokában lévő 62 eredeti műalkotásról és a tárgyi hagyatékról, amelynek válogatott darabjai is az időszaki tárlat részét képezik. Rémiás Tibor röviden bemutatta azt a közelmúltban megjelent kiadványt is, amelyet prof. dr. Benczúr Gyula, a művész fia állított össze édesapja életéről még az 1940-es években, de egészen a közelmúltig lappangott. Most alapítványi segítséggel végre eljuthatott a nagyközönséghez is.

A kiállítás szakmai megnyitóját Madár Ximena, a Józsa András Múzeum művészettörténésze mondta. A szakember ismertette Benczúr Gyula életútjának legfontosabb állomásait, beszélt a gyűjtemény meghatározó fontosságú darabjairól. Kiemelte, hogy az időszaki tárlatban Benczúr minden korszakából találhatók művek, köztük nagyon korai grafikai lapok a művész gyermekkorából. A kiállítás bepillantást enged Benczúr Gyula egykori életterébe is, egykori fővárosi lakásának és műtermének bútorai és festőeszközei segítségével, amelyek között talán a legkülönlegesebb darab a művész festőszéke.

Benczúr Gyula emlékkiállítása november 19-ig tekinthető meg a Cifrapalota első emeletén, hétfő kivételével 10 és 17 óra között.