Berzselt és viasszal készültek a tojások a Népi Iparművészeti Gyűjteményben

2024. 03. 30., 16:56
A galéria 22 képet tartalmaz

Kétféle ősi technikával készültek el a tojások ma a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. Hagymahéjjal berzseltek és viaszoltak kicsik és a nagyok, akik a kézműves foglalkozás után haza is vihették művüket, hogy Húsvétkor díszíthessék velük az ünnepi asztalt.

Mini tárlattal fogadták a családokat ma a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. Az egész délelőttöt annak szentelték a szervezők, hogy az aprók és a nagyon is a Húsvétra hangolódhassanak. A mini tojáskiállításon bemutatják a különböző magyar hagyományos technikákat azokon az alkotásokon, amelyeket népművészek készítettek. Ezt követően vette kezdetét a kézműves foglalkozás.

Két ősi technikával készültek a tojások. Egyrészt a berzselést, majd a viasszal történő írással ismerkedtek meg a résztvevők. Vágó Piros, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény kézműves foglalkozásvezetője a helyszínen elmondta, hogy a magyar hagyományban a leginkább elterjedt az ún. írókás tojás, amit mélyviasszal díszítenek, utána pedig festenek. „Hagyományosan vörös hagymahéjban festették, most már mindenféle színnel lehet színezni.” – mondta Vágó Piros, aki azt is ismertette, hogy míg a nyugati országokban egyszínűek a tojások, addig Magyarországon hagyományosan nagyon díszes, színes, írott tojásokat készítenek Húsvétkor.