Bolyais bronzérem az országos kosárlabda diákolimpián

KÖZLEMÉNY
2023. 01. 30., 13:56
A legidősebb korosztályok „A” kategóriás kézilabda és kosárlabda országos döntői zajlottak a hétvégén. Az V-VI. korcsoportos kézisek Tatán és Tatabányán, a kosarasok pedig Miskolcon csaptak össze. A kézilabdás aranyérmek Siófokra és Fonyódra, a kosárlabdások pedig Szombathelyre és Pécsre kerültek. A kecskeméti Bolyai János Gimnázium kosaras fiúi bronzéremmel tértek haza, Ladovszky János az all star csapatba is bekerült.
A bolyais fiúk bronzérmes csapata

Tovább robog a Diákolimpia® szezon, e hétvégén is két sportágban zajlottak az országos döntők. Az V-VI. korcsoportos, versenyengedéllyel rendelkező fiú és lány kézilabdás csapatainak tornáját a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) megbízásából a Komárom-Esztergom Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület szervezte, a kosarasokét pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület. Mindkét eseményt a városok polgármesterei nyitották meg: Tatabányán Szűcsné Posztovics Ilona, Miskolcon pedig Veres Pál.

Kézilabdában 210 csapat indult a versenyen, külön kiemelendő Bács-Kiskun megye, kiemelkedő nevezett csapatszámmal. A kvalifikációkat követően 8-8 fiú és lánycsapat, vagyis 210 versenyző jutott be az országos döntőbe (a lányoknál a váciak visszaléptek), a fiúknál Heves vármegyének sikerült 2 csapatot is delegálnia, a lányoknál pedig 2 somogyi csapat is bejutott a legjobbak közé. A versenyengedéllyel rendelkező kézilabdások országos döntőjének élcsapatait jellemzően a legnagyobb hazai akadémiák nevelő gimnáziumai adják, így idén is a NEKA, Veszprém, Szeged, FTC, Győr, Debrecen csapatai jutottak be a legjobbak közé. A játékosok gyakorlatilag a korosztályok legjobbjaiból kerültek ki, többen a válogatottak tagjai, és már az NBI-ben, sőt, akár Bajnokok Ligája mérkőzéseken is lehetőséget kaptak, így a nívós döntők közel telt ház előtt zajlottak. 

Miskolcra a kosárlabda országos döntőbe a 157 nevező csapatból szintén 8-8 csapat kvalifikált összesen 192 diákkal, a fiúknál itt a hajdú-bihariak képviseltették magukat 2 csapattal, a lányoknál pedig Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron vármegyék egyaránt dupla csapatokkal vehettek részt. Az országos döntőbe bejutott idén is, és meg is őrizte címét a tavalyi bajnok Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium, akik a 2022-es ISF Kosárlabda Világbajnokságon hazánkat képviselték. Itt már a csoportküzdelmek nagy csatákat hoztak, mert a fiúknál a legesélyesebb csapatok közül hárman is egy csoportba kerültek (Szombathely, Zalaegerszeg, Kecskemét), akik közül csak kettő juthatott tovább. A dobogóra kerülő csapatokat itt is jellemzően akadémista és korosztályos válogatott játékosok alkották.

A fantasztikus hangulatú versenyeken az alábbi iskolák szerezték meg az érmeket:

Kézilabda V-VI. korcsoport, fiúk:

HelyezésIskola
I.Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium, Balatonboglár
II.Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium, Veszprém
III.Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium

Különdíjasok:

Legjobb kapus: Radvánszki Attila, Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium, Balatonboglár

Gólkirály: Gál Benedek, Budapest IX. Kerületi Leövey Klára Gimnázium

Legtechnikásabb játékos: Szucsik Benedek, Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium, Veszprém

Legjobb testnevelő/felkészítő: Kopornyik Zsolt

Kézilabda V-VI. korcsoport, lányok:

HelyezésIskola
I.Mátyás Király Gimnázium, Fonyód
II.Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium, Balatonboglár
III.Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Debrecen

Különdíjasok:

Legjobb kapus: Bengi Lili, Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Debrecen

Gólkirály: Szalai Petra, Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

Legtechnikásabb játékos: Keceli Mészáros Renáta, Mátyás Király Gimnázium, Fonyód

Legjobb testnevelő/felkészítő: dr. Woth Péter

Kosárlabda V-VI. korcsoport, fiúk:

HelyezésIskola
I.Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium
II.Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma
III.Kecskeméti Bolyai János Gimnázium

All star csapat: Kovács Levente  Szombathely, Ladovszky János Kecskemét, Hőgye Patrik Debrecen, Balásházy Simon Benedek Székesfehérvár, Kodolányi Büki Lóránt Szombathely

Legtöbb pontot dobó játékos: Jankó Csaba, Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma

Bajnokcsapat testnevelője: Németh Attila

Kosárlabda V-VI. korcsoport, lányok:

HelyezésIskola
I.Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum, Pécs
II.Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron
III.Diósgyőri Gimnázium, Miskolc

All star csapat: Markusz Lilla Miskolc, Molnarova Laura Sopron, Orbán Alexandra Pécs, Völgyi Lili Sopron, Piukovits Dorka Pécs

Legtöbb pontot dobó játékos: Papp Lilla, Diósgyőri Gimnázium, Miskolc

Bajnokcsapat testnevelője: Vald Benjamin

A hétvégi Kézilabda és Kosárlabda V-VI. korcsoportos Diákolimpia® Országos Döntők legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthetők a Diákolimpia® Facebook oldalán, a mérkőzések eredményei pedig a www.doeredmenyek.hu oldalon.

A Diákolimpia® versenysorozatról általában

A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 12 MDSZ által rendezett, és további 40 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a több mint 300 000 ezer nevező közül 15 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. A Diákolimpia® alapszintű (körzeti) versenyei a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulnak meg.

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba, és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.