Burgonyatároló hűtőházat adtak át Helvécián

2023. 03. 09., 16:28
Egy új burgonyatároló hűtőház átadására és gazdafórumra is várták ma délután a Helvécia környéki termelőket. A pályázati támogatással elkészült beruházásnak köszönhetően a Göbölyös-család a megtermelt burgonya szinte egészét tárolni tudja.
Fotó: Harkai György
A galéria 16 képet tartalmaz

A család, barátok, gazdatársak és meghívott vendégek gyülekeztek ma délután a Göbölyös-család birtokán, Helvécián. Ugyanis az Ifjú Gazdák Bács-Kiskun Megyei Gazdaköre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete és a Helvéciai Szőlősgazdák és Gazdák Köre gazdaságbejárásra és projektátadásra várták a termelőket.

A Göbölyös-család a rendezvényen ünnepélyesen megnyitotta új 248 m2 es 1500 légköbméter kapacitású hűtőházát, amivel elérték az 500 tonna tárolókapacitást. Vagyis gyakorlatilag az összes megtermelt burgonyát képesek megfelelő módon tárolni.

-Azért fontos, mert nincs azonnali értékesítési kényszer, tudnak tárolni. Amellett a rövid ellátási lánc kialakulásának is egy fontos állomása, mert így gyakorlatilag ezáltal hogy nincs értékesítési kényszer, viszont egész évben folyamatos minőségben, folyamatosan tudják szállítani a vevőik számára a terméket, nyilván ők közvetlenül házhoz szállítanak, közvetlen értékesítés van- mondta a rendezvényen Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke.

Az eseményen Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott egy olyan családot láthatnak a gazdatársak, ahol nem arról beszélnek, mit kellene tenni, hanem megcselekedték és korszerűsítettek. Göbölyös Károly elmondta, a családi gazdaságot jelenleg is édesapja vezeti, de testvéreivel és párjaik a termelés aktív tagjai. Az átadót egy gazdafórum követte.

A Göbölyös-család 2020 novemberében pályázott a hűtőház építésére. 31,66 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyertek el 50% intenzitás
mellett. A kivitelezési munkák 2021 év második felében kezdődtek és tavaly év végén fejeződtek be.