Címke: irodalom
Keresés
Dátum választó
Rendezés
2130 találat
2024.04.07

Könyvajánló – Gerlóczy Márton: Váróterem

Hogy miért is választottam éppen egy olyan kortárs szerző prózakötetét, akinek újságírói-publicista megnyilvánulásai nem egyöntetűen szimpatikusak? Egyrészt, mert különlegesnek és értékes korlenyomatnak mutatkozik ez a keveset tárgyalt regény, s mert olyan kérdésköröket feszeget, melyeket csaknem húsz éve tárt elénk, másrészt manapság – politikától függetlenül is – foglalkoztatnak minden magyar embert, kimondva-kimondatlan. Most vált érett felnőtté, szülővé az a generáció, amelyről szól, akiknek zsenge éveibe egy személyes és megindító történeten keresztül, sajátos és szabad lélekre valló narratívát lebegtetve enged bepillantást.
2024.03.28

Akikre büszkék vagyunk: átadtuk a pályázat díjait

A Kecskeméti Médiacentrum 2023 decemberében tehetséggondozó irodalmi és videós pályázatot hirdetett Akikre büszkék vagyunk címmel. A 14 és 24 év közötti fiataloknak szóló pályázat egyik célja az volt, hogy középpontba helyezze azokat, akik 2023-ban rangos elismerésben részesültek és példájukat sok-sok fiatallal megismertesse.
2024.03.28

Akikre büszkék vagyunk díjátadó

A Kecskeméti Médiacentrum 2023 decemberében tehetséggondozó irodalmi és videós pályázatot hirdetett Akikre büszkék vagyunk címmel.
2024.03.21

Hit, kötelességtudat és bölcsesség áradt Koncz István „család és karrier” előadásából

A március 15-e alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett kecskeméti dr. Koncz István László szülész-nőgyógyász szakorvos volt a vendége a csütörtök este immár 46. alkalommal megrendezett Kölcsey Kör pódiumbeszélgetés-sorozatnak. Előadásának címe, „A család szerepe egy karrier építésében” személyes példák, párhuzamok felemlítésére is alkalmat adott: a népszerű kecskeméti doktor családi életének, karrierjének nehéz pillanatairól is bölcs derűvel, optimista szemlélettel emlékezett meg, hol könnyeket, hol önfeledt mosolyt kiváltva hallgatóságából.
2024.03.06

Kárpátaljai írók könyvei Kecskeméten

Két kárpátaljai író érkezett Kecskemétre a magyar széppróza napjához kapcsolódva. Lőrincz P. Gabriella Történetek az árnyékból, valamint Kertész Dávid A keresztúri vámpír és más történetek című könyvét kedden a Hunyadivárosi Közösségi Házban, szerdán pedig a Széchenyivárosi Közösségi Házban mutatták be az érdeklődőknek író-olvasó találkozó keretében.
2024.03.04

Kárpátaljai írók könyvei Kecskeméten

Kecskeméten mutatja be „A keresztúri vámpír és más történetek” című könyvét Kertész Dávid kárpátaljai író. A PestiSrácok újságírója mellett a szintén kárpátalajai Lőrincz P. Gabriella, József Attila-díjas szerző is beszél „Történetek az árnyékból” című kötetéről. Kedden a Hunyadivárosi Közösségi Házban, szerdán pedig a Széchenyivárosi Közösségi Házban vehetnek részt az író-olvasó találkozón.
2024.03.03

Könyvajánló - Truman Capote: Mozart és a kaméleonok

„Ha valakinek tehetséget ad az Isten, korbácsot is ad hozzá; és a korbácsot kizárólag önostorozásra szánja” – írja Truman Capote könyve bevezetőjében. A tökéletes, eszményi próza megteremtésére törekvés, a műfajok ötvözésének kísérleti munkája és egyben az író vitathatatlan zsenialitásának ékköve ez a novellagyűjtemény. Az önostorzás kíméletlen őszinteségében és önmaga felvállalásában mutatkozik meg, mely lebilincselő olvasmánnyá varázsolja Capote egyik utolsó művét.
2024.02.24

Könyvajánló – Bendl Vera: Majdnem negyven

Bendl Vera könyvét olvasva az első, legerősebb benyomásunk talán az lehet, hogy „ez a nő jól ír”! A másik pedig talán az, hogy igazán női perspektívából szemléli az életet, egy igazán tisztán – avagy mocskosul – női sorsot véve górcső alá. Eredeti és igen éles látásmódja miatt érdemes kézbe venni ezt a regényt, s átgondolni, hogy mi lesz velünk nőként, ha elfogy a remekbe készült lencsefőzelék, hogy vajon a negyvenes szám már több önreflexiót, öntudatot követel-e, s hogyan tovább, hogyha nincs kezünkben a sors gyeplője oly módon, ahogyan azt szeretnénk…
2024.02.20

Kihirdették a Szerelemre ítélve című novellapályázat eredményét

A Házasság Hetéhez kapcsolódva novellapályázatot hirdetett az önkormányzat 25 év alatti fiatalok részére Szerelemre ítélve címmel. A legjobb pályamunkák szerzői kedd délután vehették át a díjakat a Lechner Kávéházban rendezett ünnepi eseményen. A pályázat kedvcsinálóként is szolgált egy hamarosan elinduló kecskeméti irodalmi műhelyhez, mely a fiatal tehetségek kibontakozását lesz hivatva segíteni.
2024.02.18

Könyvajánló - J. D. Salinger: Franny és Zooey

Salinger nevével automatikusan a Zabhegyezőt társítja az olvasóközönség. Kevesebben ismerik a Glass-család köré kanyarított novellaciklusát, mely nagy regénytervének egyik állomása volt. Ebből a történetfüzérből emelkedett ki a Franny és Zooey, mely a hétgyermekes család két legkisebb tagjára épül. Salinger Jézus alakját járja körül az emberi ego programjain átfuttatva, leleplezve és megszánva az embert, aki nem más, mint a mindenkori „Kövér Hölgy”…?! De ne szaladjunk előre…
2024.02.06

Sántha György életéről és költészetéről tartottak előadást a könyvtárban

A népi írók köréhez tartozó kecskeméti költő, Sántha György életútjáról és költészetéről hallhattak előadást az érdeklődők kedd délután a Katona József Könyvtárban. A Nyugdíjas Könyvbarátok Klubja keretében megrendezett esemény előadója Sántha Melinda, a költő unokája, életművének kutatója volt, aki felvázolta az 1888-ban egy Kerekegyháza melletti tanyáról induló, majd kecskeméti, budapesti, berni, berlini és párizsi tanulmányok után Kiskunfélegyházára, végül újra Kecskemétre tartó pálya ívét.
2024.01.21

Könyvajánló – Alberto Moravia: A megvetés

Talán mindenki számára ismerős érzés rémálomból fölébredni. S az a lelkiállapot is, mikor egy súlyos esemény után az álom gyógyító mezejéről visszaránt az ébredés rideg valósága. A hétköznapokból pedig még inkább ismerős lehet a tehetetlenségérzés, mikor hiába próbálunk valaminek az okára, indítékára lelni. Moravia kisregénye ezeken a pástokon fut, sűrűn váltogatva az utakat, de végig egyetlen egy szemszögből és mozdulattal bontva ki a hatalmas lélektani batyu zsinegét, melyet egy szerencsétlen férj hordoz a hátán kínkeservvel.