Múzsa - Újévi orgonakoncert a Nagytemplomban

2023. 01. 15., 14:00
Hetedik alkalommal rendezett újévi orgonakoncertet a Nagytemplomban Túri-Nagy János orgonaművész. A kecskeméti Kodály Iskolából indult művész még egyetemi hallgatóként indította a koncertsorozatot, amely mára már komoly érdeklődés mellett zajlik évről-évre. A javarészt Johann Sebastian Bach műveire épülő, de César Franck, Mozart, Schubert, Liszt és Morricone műveket is tartalmazó műsorban közreműködött Kósa Lőrinc, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Dros Enikő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakos hallgatója és a fiatal budapesti szaxofon-virtuóz, a 11 esztendős Rubinstein Ádám.

Johann Sebastian Bach d-moll toccata és fúga című művével kezdődött  a már évek óta Túri-Nagy János orgonaművész nevéhez köthető újévi koncert a kecskeméti Nagytemplomban. Túri-Nagy János még zeneakadémista korában kezdte el az újévi koncertek sorozatát, és vállalását egyfajta missziónak tekinti azóta is.  Bár az orgona egyedül is képes volna kitölteni a teljes műsoridőt, Túri-Nagy  János már a kezdetektől figyel arra, hogy legyenek neves és ígéretes tehetségű társai is a közönség szórakoztatásában. A művész és vendégei a koncertet megelőzően adtak rövid interjút a Múzsa magazinnak.

A javarészt Johann Sebastian Bach műveire épülő, de Cezar Frank, Mozart, Schubert, Liszt és és mások műveit is tartalmazó műsor összeállításakor a művész kulcskérdésnek tartotta, hogy  elsősorban közismert darabokkal álljanak a közönség elé.

Túri – Nagy János az idén is hívott közreműködőket a hangversenyre. Az egyes blokkok előtt Tóth Endre zenetörténész mondott rövid bevezetőt az egyes zeneművekről a több száz fős közönségnek. ( 8867,69,70) Fellépett a koncerten  Kósa Lőrinc, a Magyar Állami Operaház magánénekese,  aki elsőként  Johann Sebastian Bach D-dúr Magnificatjából énekelt egy bariton hangra komponált részletet, Quia facit mihi magna címmel.

Kósa Lőrinc még további két művet adott elő a koncert során. A következő részletet Liszt Ferenc II. Ave Mariájából való.

Vendégelőadóként lépett fel az újévi koncerten  Dros Enikő, a Zeneakadémia magánének szakos hallgatója is, akit sokan a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház kórusából ismerhetnek a városban. Aktuálisan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakos hallgatója, akinek még egy éve van hátra diplomája megszerzéséig.

Egy pillanat alatt elnyerte a közönség szimpátiáját a fiatal szaxofon-virtuóz, a 11 éves Rubinstein Ádám, akit arról kérdeztünk, honnan érkezett, és hogyan talált rá a hangszerére.

A koncertet szervező Túri Nagy János orgonaművésznek határozott szándéka, hogy a jövőben is, lehetőleg még nagyon hosszú ideig folytatja az újévi koncerteket.  Egészen addig, amíg érzi a közönség igényét, érdeklődését és szeretetét a rendezvény iránt.