Címke: vers
Keresés
Dátum választó
Rendezés
4 találat
2024.04.11

Több százan szavaltak a Nagy Versmondáson

Már 60 éve, hogy április 11-e, József Attila születésnapja a magyar vers, a költészet ünnepe. Ebből az alkalomból idén is megrendezték Kecskemét főterén a Nagy Versmondást, amelyen versbarát gyerekek szavalták együtt Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Buda Ferenc műveit.
2024.03.05

Stúdióbeszélgetés: Csizmadia Ilona

A Hírös Agóra Nonprofit Kft. és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely 28. alkalommal rendezi meg a Versmondók Találkozóját, melyen Kecskemét ifjú versmondói vehetnek részt. A Versmondók Találkozója során Kányádi Sándor születésének 95. évfordulójára emlékeznek idén. A Költészet Napja tiszteletére pedig ebben az évben is lesz Nagy Versmondás.
2023.06.15

Tehetségnap a Lánchíd Iskolában

Több mint 20 csoport, közel 100 diák állt színpadra tegnap délután a Lánchíd Utcai Iskola sportcsarnokában, hogy prózával, tánccal, zenével szórakoztassák a szép számú közönséget. A bemutatók mellett egy új díjat is átadtak, melyet Faragó Miklós rádiós szakember, az iskola egykori diákja vehetett át.
2023.04.10

Könyvajánló – Pilinszky János – Kráter

„Elalélok, és a szálkák fölriasztanak” – talán mindannyian egyfajta „különálomban” élünk, legtöbben a birtoklásban és az élvezetekben remélve a boldogságot. Aztán egy-egy tragédia, veszteség, betegség vagy fájdalom rádöbbenti az embert, hogy a valódi boldogság igazán csak a szenvedésben és az örömben mutatkozik meg – itt a földön elérhető tisztaságában. Ebben segít minket az igazi és igaz költészet, mely „a mélypont ünnepélyén” át vezet a harmadnap feltámadásának magasságáig. Pilinszky János költészete a kereszt szálkáinak hegyén egyensúlyoz, s miközben „az elhányt bádogkanalat”, s „a mulandóság lim-lom tájait” keresi, megszenteli mindennapjainkat egészen a húsvéti feltámadás öröméig.
2023.03.12

Könyvajánló – Iancu Laura: A vágány mellett

Divat manapság azon siránkozni, hogy nem olvasnak az emberek úgy általában, s hogy verseket még kevésbé. Pedig a vers mindig is fontos, újra és újra előkerülő gyógyszere, terápiája, s nélkülözhetetlen tápláléka volt, s lesz a léleknek, mely sosem fog eltűnni az emberiség történetéből. Tagadhatjuk, de a költészet elemi szükségletünk: ki nem olvas verset, más pótszerekkel szerzi meg az érzelmi, s lelki egyensúlyt, de attól még a pótszer pótszer marad. Érdemes odafigyelnünk a feltűnő hangokra, a kortárs lírára, mert nekünk és rólunk szól, a mostban. Ezért is ajánlom ezúttal egy igazán magyar, igazán kortárs kötőnő verseit olvasásra, mert vagány őt olvasni – s nem csak szójáték: Iancu Laura A vágány mellett haladva szól hozzánk a lét megkerülhetetlen kérdéseiről, sejtelmeiről suttogva.