Cserényi Gyula űrhajós egykori iskolájában tartott előadást és a KTV vendége volt

2024. 06. 17., 18:32
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak. Cserényi Gyula hétfő este a KTV Kiemelő magazinjának vendége volt.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 5 képet tartalmaz

Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajós tartott előadást az Arany János Általános Iskolában, ahova annak idején ő is járt. A gyerekeknek beszámolt a sokrétű kiképzéséről és a küldetésről.

Cserényi Gyula a rádióban hallotta a felhívást, hogy jelentkezőket keresnek a HUNOR-programba. A villamosmérnök mindig is szeretett tanulni, tudásszomja volt az egyik motiváció, amiért jelentkezett a nagyon komoly kiválasztási folyamatra.

Önmagában az űrhajós lét arról szól, hogy az űrhajós mindig tanul. Másrészt az űrhajós program kapcsán olyan kutatásokat tudunk elvégezni, amik hosszútávon  az életünket fogják megkönnyebbíteni, és ez egy nagyon jó dolog. Részben a saját gyerekeimnek is egy jobb életet tudok teremteni így. Az is a motivációm, hogy a a fiatalabb generációknak tudjak példát mutatni, ha ezt elfogadják, hogy bár Magyarország kis nemzet, de innen is, akár Kecskemétről is el lehet tanulással, munkával jutni oda, hogy határ a csillagos ég!
— mondta Cserényi Gyula.

A HUNOR-programnak öt alapkísérlete van, amit a Nemzetközi Űrállomáson fognak elvégezni. A kísérletek között szerepel növénytermesztés, egy gyógyszertesztelő eszköz fejlesztésével kapcsolatos anyagtechnológiai, valamint sugárzást mérő műszerekkel kapcsolatos kísérlet, továbbá fejleszteni és tesztelni fognak egy integrált orvosi távdiagnosztikai műszert.

Kedvencem az anyagtechnológiai kísérlet, pedig villamosmérnök vagyok, tehát ez egy kicsit távol állna tőlem. Valahogy nekem az fogta meg a fantáziámat, hogy egy ilyen anyagtechnológiai kísérlet mögött, ami egyébként nagyon egyszerűnek tűnik, rendkívül mély kutatás van
— magyarázta az űrhajós.

Cserényi Gyula kiképzése nagyrészt megegyezik majd Kapu Tiboréval. Tréningezik többek között az irányítóközpontban való munkára, hiszen a tartalékos kutatóűrhajósnak nagy szerepe van abban, hogy a földi központból támogassa az űrben végzett kísérleteket.

Cserényi Gyulával hosszabb interjút láthattak ma esti Kiemelő magazinunkban: