Dr. Kiss Katalin a közrádió kórusmagazinjának vendége volt

Kecskemét(iek) a nagyvilágban

2024. 04. 16., 17:50
A Bartók Rádió Énekelj velünk című műsora minapi adásának vendége dr. Kiss Katalin volt. A közrádió népszerű kórusmagazinjában a kóruszene, illetve a zeneoktatás területén széleskörű nemzetközi gyakorlattal és hírnévvel rendelkező karnagynő többek között Kecskemét szülöttje, Kodály Zoltán amerikai követőiről, valamint az alapításának idén 50. évfordulóját ünneplő Amerikai Kodály Tanárok Szervezetének konferenciáján megtartott előadásáról beszélt.

A magazin műsorvezetője, szerkesztője, Kecskés Barbara egyrészt az Ars Nova Énekegyüttes alapító művészeti vezetőjeként köszöntötte vendégét, másrészt pedig olyan neves zenepedagógusként, mint aki vendégtanárként, karnagyként több évet töltött az Amerikai Egyesült Államokban, a mai napig rendszeresen tanít ott, s aki nemrég érkezett haza Chicagóból, az Amerikai Kodály Tanárok Szervezetének konferenciájáról, ahol előadást tartott. Dr. Kiss Katalint először az 50 évvel ezelőtt alakult szervezetről kérdezte, aki válaszában elmondta: „Ez a szervezet azokat az énektanárokat, zenetanárokat foglalja magába, akik szeretnék megújítani a saját módszereiket, tudásukat és ezáltal az amerikai énekoktatást is, és Kodályban látják ennek a legmegfelelőbb útját. Ezért csatlakoznak ehhez a szervezethez, ami biztosít számukra továbbképzéseket, tanfolyamokat, diplomát. Az OAKE, azaz az Organization of American Kodály Educators tehát egy kimondottan aktív zenélésről szóló, tanulmányokra épülő szervezet.”

S hogy kik inspirálták annak idején ezt a mozgalmat? „Elsősorban Kodály maga inspirálta az egészet – mondta dr. Kiss Katalin –, de nagyon nagy szerepe volt a kezdetekben Szőnyi Erzsébet tanárnőnek, Hegyi Erzsébetnek és magának Kodály Zoltánnénak. Az első időszakban, az úttörő időszakban Komlós Kati, Erdei Péter, Vendrei Éva több évet is töltött kinn Bostonban, és persze rengeteg nagy név szerepel még az inspirálók között, mint Forrai Katalin, Szabó Helga, Szabó Miklós vagy Dobszay László, fantasztikus névsor.”

Kecskés Barbara elárulta, hogy dr. Kiss Katalin 1979-ben tanított először Amerikában, s azóta többször is járt már ott. Tapasztalatairól és a néhány héttel ezelőtti előadásáról is faggatta vendégét. „Igen, 1979-ben töltöttem az első évemet Amerikában és azóta már négy konferencián részt vettem: Bostonban, Dallas Fort Worth-ben és kétszer Chicagóban. Mindegyik rendkívül jól szervezett volt, mindig nagyon sok ember jelent meg és nagyon sok előadó is. Az én témám most igazából Dobszay László After Kodály című kis könyvecskéjének az elemzése volt, illetve A hangok világa angol fordításának a bemutatása.”

A műsorban szó esett még a zenei diplomát adó amerikai kurzusokról, a magyar kortárs kóruszene egyik legjelentősebb kiadója, a 30 évvel ezelőtt alapított Ars Nova Kiadó indulásáról, céljairól, illetve a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál koncertjéről, amelyen az Ars Nova Énekegyüttes énekelt.

A magazinműsor ITT hallgatható vissza.