Dr. Vercz Tamás: Az út felénél járunk

KÖZLEMÉNY
2022. 12. 29., 13:41
Az SG Kecskemét Futsal ügyvezető elnökének évértékelő írása.

A 2022/23-as idényt sok munkával kezdtük, és még többel folytattuk. Tudtuk, az utánpótlásban a kiemelt NBI-es tagság, továbbá a felnőtt élvonalban a 12 csapatos liga újabb kihívások elé fognak állítani minket. Ez határozta meg nyári átigazolási stratégiánkat, és alapvetően minden háttérmunkát: az orvosi protokoll és rehabilitáció, az erőnléti edzések, valamint a marketing megszervezését.

A két fő hitvallásom az állandó fejlődés, és hogy 100%-ot tegyünk le az asztalra. Ezek úgy gondolom ebben a félévben kisebb-nagyobb zökkenőkkel megvalósultak, ám még mindig csak az utunk felénél járunk.

A felnőtt csapatnál egy teljesen új szakmai stáb kezdte meg a munkát nyáron, érkeztek új igazolások, amelyek erősítést hoztak, ám mégis talán az egyik a legnagyobb értékünk az volt, hogy a tavalyi csapat magját sikerült megtartani. Marko Gavrilovic és Soltész Levente vezetésével egy nagyon kemény, a magyar NBI-ben is különlegesen erős felkészítés vette kezdetét, amit a srácok nem csak hogy túléltek, de hiszem, hogy profitáltak is belőle. A bajnoki sorsolásunk nem mondható a legkedvezőbbnek, hiszen minden élcsapattal idegenben kezdtünk, ám ez az időszak tökéletes volt arra, hogy felmérjük és elhelyezzük magunkat az erősorrendben. Így egy szombathelyi idegenbeli döntetlen, vagy éppen egy veszprémi siker jó alapot tudott adni az alapszakasz hátralévő mérkőzéseire.

Azonban még semmit nem értünk el, hiába a karácsonyi előkelő harmadik hely, a célunk mit sem változott: bekerülni a legjobb négy közé. Ehhez azonban még rengeteg munkára lesz szükség, és sok mérkőzést kell sikeresen megvívni. Tudom, mert látom azt a munkát, amit napról napra végeznek, látom azt a csendes odaadást, ami jellemzi a csapatot, hogy ezek alapján el fogjuk érni azokat a bizonyos célokat, amiket kitűztünk magunk elé.

Az utánpótlásban is nagy változás következett be a 2022-23-as idényben, hiszen a két (keleti-nyugati) első osztályt az MLSZ összevonta, így egy rendkívül nehéz, ám annál minőségibb bajnokságba csöppentünk. Móra Viktor vezetésével az U17 és az U20 új kihívások elé nézett. Habár a srácok nagyszerűen teljesítenek, hiszen mindkét bajnokságban a tabella első felében állnak, már látjuk a hiányosságokat is. Azok a klubok, akik tudták növelni az elmúlt években az edzésszámot, jóval előrébb járnak, mint mi. Ezek a csapatok már nem a nagypályán szerzett képességekből élnek meg, hanem tudatos munkával, a futsalspecifikus tudásukból. A 2023-as év egyik legnagyobb utánpótlás kihívása nálunk is éppen ez lesz, növelni a futsallal töltött edzésidőt.

A legkisebbeknél, a Darko Ristic által irányított U15-ös korosztálynál egy nagyszerű, lelkes gárda kezd kialakulni. Ők a megyei bajnokságban szerepelnek, és ahogy az várható is volt, fiatal koruk ellenére sikeresen veszik az akadályokat. Hangsúlyozom, itt nem az eredmény a fontos, hanem hogy megismerjék, megkedveljék a futsalt, és annak minden szépségét.

Nagyon fontosnak tartom az utánpótlásképzés fejlesztését. Rögös az út a felnőtt csapathoz odakerülni, de vannak már jó példák is, mint például a 17 éves Kajtár Mátyás, vagy éppen a 18 éves Haász Benjamin, akik ma már a felnőtt kerettel készülnek, és az U19 utánpótlás-válogatott oszlopos tagjai is.

Meghatározó mérföldkő a klub életében az új sportcsarnok megépítése és birtokbavétele a Katona József Gimnáziumban. Erre leghamarabb 2023. március hónapban kerülhet sor. Így a Scoregoal-család egy olyan új komplexumba költözhet be rövid időn belül, ahol a legkisebbektől a felnőtt korosztályig mindenki edzhet és játszhat mérkőzéseket. Ez a nagy felelősség mellett óriási lehetőséget is ad a klub számára, és újabb fejlődési impulzust jelenthet nemcsak a kecskeméti, hanem az országos futsalnak is.

Az előttünk álló új esztendő tehát rengeteg kihívást és munkát tartogat, ám biztos vagyok benne, hogy a stabil alapokat letettük, és kellő alázattal lépésről lépére haladunk céljaink felé.

Egészségben, sikerekben gazdag boldog új évet kívánok minden sportbarátnak!