Együttműködés az egészségügyi képzésben

2023. 07. 11., 16:47
A szakképzett munkaerő megtartása és helyben tartása és a valóban fontos, aktuális tudás átadása egyszerre alapvető célja a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház és a Gál Ferenc Egyetem közös együttműködési megállapodásának. A két intézmény és további együttműködők közös munkájáról szóló dokumentumokat ma (kedden) írták alá.

A kötelező továbbképzésben és a szakképzésben is együttműködik a jövőben a Gál Ferenc Egyetem és a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrum. A Gaál Ferenc Egyetem alapvető célja a Szeged-Csanádi Egyházmegye, Délkelet-Magyarország keresztény szellemiségű, szakmáját korszerűen ismerő és versenyképesen művelő szakembereinek képzése és továbbképzése többek között az egészségügy területén is, ahol 2 kurzussal is jelen van az intézmény.

- Az egyik egy államilag előírt, kötelező pontszerző továbbképzés az egészségügyi szakdolgozóknak, a másik pedig egy általánosabb, szakmai műveltséget, érdeklődést kielégítő képzés, ami tulajdonképpen a szakképző intézet számára is érdekes lehet. Főleg olyan módon, hogy az itt szerzett kredit pontokat ma már tovább vihetik a felsőoktatásba a fiatalok - mondta Prof. dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora.

A rektor elmondta, a Gál Ferenc Egyetem célja, hogy a képzéseket közel vigye a hallgatókhoz, ezzel is növelve a vidéki partnerek szakembermegtartó képességét. De fontos a képzések tartalma is.

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója elmondta, örül az új képzésnek, mely során nem csak a kötelező tanfolyamokra kell ráfókuszálni. Az emberek, a szakdolgozók, olyan képzéseken tanulnak, amelyekről nem halottak eddig, nem is volt a rendszerben.

A Gál Ferenc Egyetem képzései tökéletesen megfelelnek annak a célnak is, hogy az egészségügyi dolgozókat a megszerezhető információ és tudás is motiválja abban, hogy részt vegyenek a kurzusokon.  Dr. Mák Kornél az egyetem vezető docense, egyben a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki a ma nyélbe ütött megállapodást is szorgalmazta, kiemelte, több a maihoz hasonló együttműködés van kibontakozóban Kecskeméten.

A mai megállapodás aláírása után a helyszínen bejelentették, újabb kapcsolatot igyekszik kialakítani mind az egyetem, mind pedig a kórház, méghozzá a rendőrséggel. Dr. Gulyás Zsolt a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője is megerősítette mindezt a helyszínen.