Elhunyt Gonda József

2023. 05. 02., 19:01
Életének 90. évében elhunyt Gonda József, a legendás Zöldfa vendéglő egykori mesterszakácsa, tulajdonosa. Mint vendéglátóipari szakember vált ismertté Kecskeméten, de élénk közéleti szerepet is vállalt: a Vállalkozók Pártja helyi, majd országos elnöke volt, illetve két cikluson át mint képviselő részt vett a kecskeméti közgyűlés munkájában.

Gonda József Tarpán született 1933. október 4-én. Munkáscsaládból származott. Szakácstanulóként a nyíregyházi Korona étteremben kezdte pályáját, majd Kecskeméten volt katona, a repülőtéren szakácskodott három évig. Leszerelése után a hírös városban maradt, tanulmányait a vendéglátó szakiskolában folytatta. Az 1956-os forradalom után a Parasztfőiskolán, a kutatóintézet konyháján lett konyhavezető főszakács. Utána, 1961-ben a MESZÖV székház konyháját vezette. A munka mellett négy évig szakácsokat, üzletvezetőket is tanított a szakma fortélyaira.

Étteremvezető először 1963-ban lett Kerekegyházán, a Hangulat étteremben, majd Kecskeméten, az Alföld étterem vezetőjeként dolgozott. 1977-től a Zöldfa vendéglő mesterszakácsa, később tulajdonosa volt. Gyakran hívták meg főzőversenyek zsűrijébe. Már az 1980-as években a reformkonyha elkötelezett híve volt, 1987. december 3-i számában a helyi lap arról írt, hogy a Zöldfában „vitaminsaláta, zöldséges kocsonya és burgonyafánk” is rendelhető, míg a Vasárnapi Hírek 1992 júniusában arról számolt be, hogy „Gonda József éttermében kilencféle szójás és zabpelyhes ételt számoltunk össze. […] Csak sajnálhatjuk, hogy olyan ritkák nálunk még az ilyen éttermek, mint a fehér holló.”

Később politikusként is azon fáradozott, hogy közvetlen és tágabb környezetét szolgálja. 1990-től a Vállalkozók Pártja kecskeméti csoportjának elnöke, 1996 májusától 1999 márciusáig a politikai szervezet országos elnöke volt. 1994 decemberétől két cikluson át Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének képviselőjeként munkálkodott, a Liberális Polgári Szövetség – Vállalkozók Pártja támogatásával került be a testületbe.

Önkormányzati tevékenysége során egy ideig a Turisztikai Bizottság elnöki feladatait is ellátta – többek között Kecskemét fürdővárossá való fejlesztését szorgalmazta –, valamint részt vett a Vagyongazdálkodási és Lakásügyi Bizottság és az Önkormányzati Érdekegyeztető Tanács munkájában.

Hosszan tartó betegség után hunyt el. Búcsúztatása 2023. május 4-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemető szóróparcellájánál.