Elkezdődött az I. Erős Pista Feszt

2023. 10. 13., 15:38
Október 13-14-én az Univer újra megnyitja kapuit a nagyközönség számára. Ez a kétnapos Erős Pista Feszt, melynek programja rendkívül erős, mégis könnyű ledarálni: diákprogram, gyárlátogatás, koncert. Ma (pénteken) zajlott a nyitónap Hetényegyházán, ahol a kecskeméti diákok voltak a főszereplők. Mindkét nap nyitva van az üzemkapu azoknak, akik regisztrálnak, a szombatot pedig mindenki csípni fogja: 19:30-kor Kecskemét főterén ad ingyenes koncertet a Kowalsky meg a Vega.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 53 képet tartalmaz

Pénteken délelőtt kezdetét vette a kétnapos Erős Pista Feszt. Az első nap eseményeinek a hetényegyházi új üzem adott otthont, ahol két helyszínen zajlottak a programok. A gyár parkolója megtelt diákokkal, akiket a kecskeméti iskolákból autóbuszokkal szállítottak a helyszínre. A gyermekek játékos formában ismerkedtek meg a 75 éves Univer Product Zrt. termékeivel, köztük a Hungarikum Erős Pistával, így kulcsszó egyértelműen az erő volt.

Az erőt pedig ki képviselhetné és mutathatná be jobban, mint Sinka „Popey” Zsolt. A világhírű magyar erőművész, edző 14 világrekordot és 35 nemzetközi rekordot döntött meg, 2010-ben bekerült a Guinness rekordok könyvébe, amikor 33,4 tonnát húzott el. Ő az, aki fogával tankot, kamiont, repülőgépet, autókaravánt, hajót húz el. Természetesen itt is elkápráztatta a közönségét, amikor elhúzott egy kisbuszt vagy szétfejelt egy rakat Ytongot gerendát.

A diákcsoportok, ahogyan a regisztrált felnőttek, bejárták a júniusban átadott új üzemet, ahol az Erős Pista és a Piros Arany készül. Eközben a második emeleti tárgyalóban várták a város képviselőit és az üzleti partnereket, hogy ünnepélyes keretek között megnyissák a vadonatúj rendezvényt.

– Azon túl, hogy ez egy ünnep, egyben egy kapu is, amelyen keresztül vendégeink beléphetnek a júniusban átadott, a legmodernebb élelmiszeripari technológiát felsorakoztató üzemünkbe. A fesztivál ideje alatt ugyanis az ide látogatók megtekinthetik, hogy készülnek a Hungarikumok, az Erős Pista és a Piros Arany
— köszöntötte a résztvevőket Bazsó Rita, az Univer marketingvezetője, aki kiemelte: a kezdeményezés hagyományteremtő, az Erős Pista Feszt jövőre folytatódik.

A paprika a veleje az Univer két Hungarikum termékének, az Erős Pistának és Piros Aranynak, nem véletlen, hogy az új üzem főbejárata előtt egy hatalmas paprikaszobor várja az érdeklődőket. Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotása, az „Erő esszenciája” jól jelképezi mindazt a munkát, ami itt, Hetényegyházán zajlik.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjét is ez a szobor, és annak üzenete ihlette. A városvezető kiemelte, ez az erő és esszencia az, ami ezt a várost és ennek a városnak a fő szövetségeseit képviseli. Ebben pedig első helyen ott van a 75 éves Univer. És a kreativitás, ami kulcsa a mai világunknak, a jövőnek és a jövő formálásának.

– Mindenütt látjuk a változást, látjuk a veszélyeket az életünkben, de nekünk máshogy kell ezt szemlélnünk és kezelnünk. Mi magyarok, és főként mi, kecskemétiek, ebben különleges adottsággal bírunk. Mégpedig úgy, hogy felismerjük a változásban és a veszélyekben a lehetőségeket az újjászületésre és az újjáébredésre. És ez zajlik a 75 év után a cégcsoporton belül is. Gratulálok a tulajdonosoknak és a vezetésnek ahhoz, hogy volt erejük az újratervezéshez, hogy újragondolják az újabb 75 év stratégiáját, és volt hozzá esszencia, kreativitás, amivel egy teljesen új piacot, új jövőképet festettek fel az egész vállalatcsoportnak
— mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

A polgármester ezután beszédében kitért arra is, hogy ebben a jövőképben szerepe van Kecskemétnek, a város intézményeinek, iskoláinak, a kecskeméti családoknak. És szerepe van Hetényegyházának is, mely Kecskemét része.

– Itt készül ez a világraszóló Hungarikum, az Erős Pista, mely a városrész hírén is emelhet. Nem csak itt, a szűk régióban, hanem országosan is. Ehhez pedig hozzájárul az Univer Product Zrt. vadonatúj gyára előtt álló hat méteres, világító paprikaszobor, Szőke Gábor Miklós alkotása. A szobrászművész rendhagyó művei ugyanis olyan nagyvárosokban láthatók, mint Atlanta, Berlin, Bécs, vagy Graz - fogalmazott a polgármester.

A szobor pedig a fesztivál szervezőit is megihlette, ezért az Univer pályázatot írt ki a kecskeméti iskolások számára, hogy maguk is formába öntsék a paprikához fűződő gondolataikat. A díjátadót pedig a fesztivál nyitónapjára tették, így az ünnepélyes nyitóesemény egyik fénypontja a díjátadás volt. A három nyertes osztály képviselőinek Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója és a paprikaszobor alkotója, Szőke Gábor Miklós adta át a pénznyereményt, melyet a diákok osztálykirándulásra költhetnek.

A nyertes osztályok:

  1. helyezett: Bányai Júlia Gimnázium 6/B (300.000Ft)

2. helyezett: Béke Általános Iskola kerámiaműhelyének csoportja, az Édes Lányok, Erős fiúk (150.000Ft)

3. helyezett: Lánchíd utcai Sport Általános Iskola 6/B (100.000Ft)

A megnyitót követően következett a gyárlátogatás, melyre mindenkinek lehetősége van a szombati napon is, amennyiben regisztrál ITT!

Az I. Erős Pista Feszt szombaton folytatódik, Kecskemét főterén fellép a Kowalsky meg a Vega, akik ingyenes koncertet adnak az utolsó kellemes őszi estén.