Elkezdődtek az aratási munkálatok Bács-Kiskunban

2024. 06. 26., 13:56
Ahogyan országosan, úgy Bács-Kiskun vármegyében is megkezdődtek aratások. A hosszú csapadékmentes időszak nagyon megviselte a növényeket, ami a betakarítási eredményeken is látszódik. Az aratások miatt pedig nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől.

Hétfőn tartotta aktuális ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Betakarítás Koordinációs Bizottsága, ahol áttekintették a vármegye aratási és betakarítási helyzetét. A hosszú csapadékmentes időszak a növényeket nagyon megviselte, ami a betakarítási eredményeken minőségben és mennyiségben is látszódik. A vármegye déli részén kicsit erősebb volt a termésátlag, de ott is jóval gyengébb most a termés az előző évekhez képest. Ott 10-11 tonnás termésátlagokról beszélhetünk általában, de most 7 tonna a maximum termés, ami látszódik.

– Nagyon érdekes a betakarítási időszakunk abból a szempontból, hogy összeértek a növények. Máskor elkezdjük az őszi árpa betakarítását, azt követi a búza, káposzta, repce, majd az egyéb kalászos növények. Most azonban olyan szinten egyszerre ért minden, hogy van olyan gazdaság, ahol az egymás melletti táblákban aratják egymás után az árpát, a repcét és a búzát
— mondta Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke.

Elkezdődött a búza betakarítása is. A vármegye déli részén 6-7 tonnás a termésátlag, északon viszont a 2,5-4,5 tonna a jellemző. Repcéből még rosszabb a helyzet. Egy száraz őszt és száraz tavaszt követően 2 tonnás termésátlag várható.  

A Bács-Kiskun Vármegyei Betakarítás Koordinációs Bizottság megbeszélésén felmerült még egy fontos téma, amely több gazdát is érint. Mint Gáspár Ferenc elmondta, a tavalyi gabonapiaci helyzet miatt nagyon sokan alternatív növényként mák termesztésébe fogtak.

– Fontos lenne, hogy a termelők ezt a hatóságok felé mindig időben jelentsék be. A máknak és a burgonyának van egy külön bejelentési kötelezettsége a hatóság felé, ezt ne felejtsék el megtenni a gazdák, ahhoz hogy a támogatásaikat megkapják - figyelmeztetett Gáspár Ferenc.

Országszerte zajlik az aratás, így nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől.

– Mi ilyenkor dolgozunk, az ország egész éves betevőjét próbáljuk betakarítani. Nyilván lassabban mozgó gépeket használunk, nagyobb baleseti veszély mellett, de kérjük a türelmét mindenkinek. A gazdákat pedig arra kérjük, hogy minél gyorsabban hagyják el a közutat is, ne zavarják a közlekedőket
— tette hozzá a NAK megyei elnöke. 

A nagyméretű gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel érdemes megközelíteni, felkészülve az esetleges irányváltoztatásra. Az eredményes aratás, illetve a gazdák szorgalma és kitartása mind-mind hozzájárulnak hazánk biztonságos élelmiszer-ellátásához