Eltakarították a havat a főbb utakról

2023. 12. 07., 17:40
Idén is azonnal reagált a havazásra a kecskeméti városüzemeltetés. A tegnapi havazás után azonnal cselekedtek és eltakarították a havat a főbb utakról.
Képünk illusztráció (Forrás: pxhere.com)

A kecskeméti úthálózaton téli időszakban mintegy 206 km hosszúságú szilárd burkolatú úton, 67,6 km hosszúságú kerékpárúton és járdán, valamint megközelítőleg 336 km hosszúságú földúton kell a síkosság-mentesítésről és a lehullott hóréteg eltávolításáról gondoskodnia a városüzemeltetésnek. Ezen felül több mint 300 autóbusz-járdaszigeten, valamint 253 gyalogos átkelőhelyen takarítják évente a havat. Erre 5 darab 3,5 tonnás platós gépjármű áll rendelkezésre, 75 fő kézi munkaerővel. A Főtér folyamatos hó- és síkosságmentesítéséről 14 fő köztisztasági dolgozó gondoskodik.

A téli időszakban napi 24 órában tartanak ügyeleti szolgálatot. Fontos, hogy az ingatlantulajdonosok letakarítsák a házuk előtti járdát.

A Kecskeméti Városüzemeltetés a hóeltakarítást kizárólag környezetbarát, külön erre a célra használható anyagokkal végzi.

MOST MILYEN BEAVATKOZÁS TÖRTÉNT? 

A hó- és síkosságmentesítési feladatok az első ütemmel, az őrjáratos utak, azaz a tömegközlekedési, fő gyűjtő- és gerinc útvonalak, a közjárdák és kerékpárutak, több, mint 300 db autóbusz járdasziget, és 253 db kijelölt gyalogos-átkelőhely síkosságmentesítésével kezdődtek, amelyet az éjszaka folyamán elvégeztünk, hogy a reggeli forgalom már viszonylag zavartalanul haladjon, illetve a feladatban résztvevő gépek se akadályozzák a fogalmat.

Napközben pedig megkezdődött a 2. ütem, a rayonos utakon folytatódott a feladatvégzés, tehát az egyéb városrészeken belüli gyűjtő- és jelentősebb forgalmú, vagy nagyobb lejtésű utak sózását, síkosságmentesítése történik, mintegy 35 km hosszon 180 000 m2 felületen, átlagosan 5,4 m szélességben, kerékpárutakon és járdákon 35 km hosszon 70 000 m2 felületen, átlagosan 2,1 m szélességben végzünk az utakon beavatkozást.

Igyekszünk mindent megtenni az utak síkosságmentesítésért, azonban a közlekedésben résztvevőket fokozott figyelemre kérjük, legyen gyalogos, kerékpáros vagy gépjárművezető. Kérjük közlekedjenek körültekintően, óvatosan, időjárási körülményeknek, látási viszonyoknak megfelelően!

Kecskeméti Városüzemeltetés