Emléktáblaavató-ünnepség a Wojtyla-házban

2023. 05. 30., 14:13
Az Egressy utca 5. szám alatti ház egykori lakói előtti tisztelgés jeléül emléktáblát avatott ma délelőtt a Karol Wojtyla Barátság Központ. Az intézménynek helyet adó épületből tízen, köztük apró kisgyermekek és időskorúak váltak a holokauszt áldozatává.
Fotó: Harkai György
A galéria 25 képet tartalmaz

Emléktáblaavató-ünnepségre várta ma vendégeit és gondozottait a Wojtyla Barátság Központ. A rendezvényen Farkas Pál, Karol Wojtyla-ház önkéntese, programszervezője beavatta a közönséget, hogy a szociális-közművelődési intézménynek is helyet adó Egressy utca 5. szám alatti épület 1894-es megépítése óta izraelita vallású kecskeméti polgárok otthona volt.

A vészkorszak idején az ingatlan mind a tíz lakója, 1944-ben kecskeméti elhurcolásukat követően Auschwitzban a holokauszt áldozataivá váltak. Mindez a Wojtyla-ház történetét bemutató kötet világra jötte előtti levéltári adatgyűjtés során derült ki.

A főhajtáson beszédet mondott Varga Nándor, a Református Egyházközség elnöklelkésze, Prof. Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudomány Egyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja, Lakatos Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze pedig elgondolkodtató előadásával működött közre.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta az ilyen emléktáblák abban segítenek, hogy volt egy olyan kor, amikor rossz döntéseket hoztunk, és ha újra ilyen időszak jönne, akkor legyen erőnk, bátorságunk a jó ügy mellé állni.

Prof. dr. Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, egyetemi tanár, az alföldi régióvezető rabbija Radnóti egy novellája alapján elmondta, hogy a szeretetet csak az idő tudja megmenteni. A testvéri kapcsolat meghatároz bennünket, a Wojtyla-háznál gondos, nagy emberszeretettel és nyitottsággal rendelkező embereket ismerhettem meg – fogalmazott Prof. Dr. Róna Tamás köszönetképpen. Az ünnepélyes avató Raáb Gábor, kántor előadásával ért véget.