Emléktáblát avattak az kuláküldözés emléknapján

2023. 06. 29., 19:07
Mostantól tábla emlékeztet a kuláküldözésre a volt ÁVH épületének falán. A kuláküldözés áldozatainak emléknapján leplezték le a kőbe vésett mementót. Az eseményen Latorcai Csaba miniszterhelyettes elmondta, a 75 évvel ezelőtt kezdődött kuláküldözés és a magyar parasztság megnyomorítása szomorú történelmi tény, de, ami még szomorúbb az az, hogy napjainkban is tapasztalhatunk hasonlót.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 40 képet tartalmaz

Mától tábla emlékeztet a volt ÁVH épületének falán azokra a borzalmakra, amelyek házon belül történtek abban az időben, amikor a kommunizmus áldozatait szedte. Az alkotást ma délután leplezték le a kuláküldözés áldozatainak emléknapján. Az eseményen Latorcai Csaba miniszterhelyettes elmondta, a 75 évvel ezelőtt kezdődött kuláküldözés és a magyar parasztság megnyomorítása szomorú történelmi tény, de ami még szomorúbb az az, hogy napjainkban is tapasztalhatunk hasonlót.

Az akkori bolsevikok utódai, a mára balliberális haladárokká átvedlett magyar dollárbaloldal képviselői lelkesen dolgoznak azért, hogy megnehezítsék a hazánk számára jog szerint járó támogatások folyósítását. Minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy akadályozzák a magyar és közép-európai gazdák érdekeinek érvényesítését, ellehetetlenítve a kelet-európai gabonapiac működését
— mondta Latorcai Csaba, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes.

„Mi ez, ha nem modernkori gazdaüldözés?” – tette fel a kérdést a miniszterhelyettes. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester nevében dr. Fekete Gábor, a helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője mondott beszédet. Mint mondta, „Ebben a pincebörtönben 1948 és 1956. október 26-a között több mint 10 ezer parasztgazdát vallattak ki.”

Rendszerellenesnek bélyegzett embereket hoztak ide, a kecskemétiek által csak „kékítőként” elnevezett épületbe. Az elnevezést nem csak az épület kék színe miatt adták a helyiek, hanem a bevitt emberek ütlegelésének kék nyomai miatt. „El kell érni, hogy a kulák reszkessen”, mondták a kommunisták. E jelmondatot olyan lelkiismeretesen végezték a Rákosi-rendszer pártkatonái, hogy sok gazdának nem csak kék nyomokba, hanem az életébe került a baloldali diktatúra kegyetlenkedése
— hangsúlyozta dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Az önkormányzati képviselő megköszönte többek között Hajagos Csaba történésznek és az őt segítő Kecskeméti Katona József Múzeum tagjainak. Dr. Fekete Gábor azzal zárta szavait, hogy az emléktábla szembesítésként is kell, hogy szolgáljon a bűnös kommunistáknak. Az eseményen az emléknap és az emlékmű kezdeményezője, Varga László nyugalmazott püspök helyettes beszédében az alkotás előzményeiről szólt.

Elmennek az emberek e ház mellett és senkinek nem jut eszébe, hogy milyen szörnyűség helyszíne ez. Itt szeretném megköszönni a kecskeméti önkormányzat Fidesz és KDNP-s képviselőinek egyrészt hogy javasolták, elfogadták, sőt, saját maguk költségén állították a táblát
— köszönte meg Varga László nyugalmazott püspök helyettes.

Az eseményt dr. Mák Kornél, a KDNP megyei és városi elnöke zárta.

„A hit legyőzte a kommunizmust, a hit legyőzte azt a gyalázatot, amit a kommunista éra alatt a hívő ember, az értékekkel élő ember meg tudott teremteni. Ha emlékezünk, akkor ez mindig a szívünkben él. Legyen ez így mindig, állítsuk a kereszteket, becsüljük a kereszteket, mert azok védik meg Magyarországot.”

A emléktáblát egyházi főméltóságok is megáldották, illetve elhelyezték a résztvevők az emlékezés koszorúit.