Év végén kerülhet képernyőre a grandiózus Hunyadi-sorozat

2024. 03. 14., 21:01
Várhatóan az idei év vége felé kerülhet képernyőre a nemzetközi produkcióban és színészgárdával készülő grandiózus Hunyadi-tévésorozat tíz epizódja. Bán János – írói nevén Bán Mór –, a filmsorozat alapjául szolgáló könyvsorozat szerzője a nemzeti ünnep előestéjén tartott előadást Kecskeméten a Hunyadiak történelmi szerepéről, történelmi sikereink és tragédiáink ellentmondásos feldolgozásáról és az e téren fennálló adósságainkról.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 18 képet tartalmaz

A Bács-Kiskun Vármegyei TIT által szervezett eseményre megtelt a Tudomány és Művészetek Háza Kerényi József-terme. Bán János mintegy másfél órás előadásának gerincét Hunyadi János és fia, Hunyadi Mátyás történelmi szerepének elemzése alkotta. Közben aktualitásokat is megtudhatott a közönség a Hunyadi-könyvsorozatról és az annak alapján készülő tévésorozatról.

Bán János elmondta, hogy eredetileg 10 kötetesre tervezte a könyvsorozatot, de ezt a terjedelmi keretet nem tudta tartani. Eddig 12 kötet jelent meg, jelenleg dolgozik a 13. könyvön, melyben éppen Konstantinápoly 1453-as ostrománál tart. Hátravan még az 1456-os nándorfehérvári diadal megírása, a sorozat ezzel 14 kötetnél lezárulhat. Eredeti tervei szerint azonban három Hunyadi-nemzedék – Hunyadi János, Hunyadi Mátyás és Corvin János – történetét szeretné megírni, így ha ideje és ereje engedi, további sorozatok várhatóak – mondta.

Bán János hangsúlyozta: a magyar irodalom és filmművészet mostohán bánt történelmünk dicsőséges korszakaival és nagy személyiségeivel, alig születtek művek például Szent Istvánról vagy épp Hunyadi Mátyásról. A tragédiáinkat is "szelektíven" kezeljük, így fájóan hiányzik Trianon traumájának feldolgozása. Ezekből az adósságokból próbál törleszteni a Hunyadi-sorozat, illetve az abból készülő filmsorozat, mellyel a nemzetközi közönséget is szeretnék elérni – emelte ki. A nemzetközi piacon Rise of the Raven címen bemutatandó sorozat iránt nagy a szakmai érdeklődés, és jók a visszajelzések – jegyezte meg Bán János. Magyarországon a TV2 csatornán lesz látható a tíz egyórás epizódból álló sorozat.

A csütörtök esti kecskeméti előadás résztvevői rövid részleteket is láthattak a sorozatból, illetve az annak készítését bemutató werkfelvételekből.

Robert Lantos magyar származású kanadai producer úgy fogalmaz: "a Hunyadi-sorozat olyan, mint a Trónok harca, csak sárkányok nélkül."

A több országban való televíziós sugárzás mellett az online streaming-szolgáltatókon keresztül nagyon sokakhoz eljuthat majd a Hunyadi-sorozat, ami javíthatja a magyarságról kialakult nemzetközi képet is – mondta Bán János.