Évadot zárt a Kecskeméti Nemzeti Színház

2024. 06. 07., 15:29
Ma (péntek) délelőtt hivatalosan is bezárta 127. évadát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata. A szezon legfontosabb számadatairól és történéseiről Cseke Péter igazgató számolt be munkatársai előtt.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 45 képet tartalmaz

A 127. évadban a színház társulata 13 új bemutatót tartott, és minden korábbinál több, 396 előadást játszott  három hivatalos, saját  játszó helyén és a vendég helyszíneken. A 396 alkalom a négy és fészerese a színháztól hivatalosan elvárt 80 előadásnak.

– Annyira közel vagyunk a 400-hoz, hogy ez valóban embert próbáló, színészt próbáló, de szerencsére nem közönségpróbáló évad volt. A közönség nagyon boldogan és szeretettel érkezik a színházunkba, és végül is 116. 827 jegyet adtunk el – ebben természetesen a bérlet is benne van
— részletezte a direktor.

Amint azt Cseke Péter elmondta, ezzel a teljesítménnyel a társulat mintegy 100 millió forinttal túlteljesítette eredetileg tervezett bevételi számait. Az évad során nem maradt el tervezett előadás, minden kiesőt időben sikerült pótolni. 

Az igazgató beszélt arról is, hogy a vidéken dolgozó hat nemzeti színház közül a kecskeméti áll legjobban a társulati tagok bérezését tekintve.  A direktor tájékoztatást adott arról, hogy a színház felújítási terveit elfogadta és engedélyezte az illetékes tervtanács. A felújítás elkezdése a források rendelkezésre állásának függvénye.

Köszöntötték az évadzárón a Réti Erika-Kiss Jenő házaspárt, a színház örökös tagjait, továbbá az évad során különféle elismerésekben és díjakban részesült társulati tagokat, valamint  a kerek születésnapot ünneplőket, illetve a nyugdíjba vonulókat. Távozik a társulatból Horváth Alexandra, Koller Krisztián és Sipos Áron, valamint gyógykezelése miatt nem látja majd a közönség ősztől Aradi Imrét sem. A társulathoz szerződött Kovács Panka színésznő és Túri Lajos Péter koreográfus.  Cseke Péter bejelentette, hogy a társulat szavazatai alapján az évad embere Gréczi István, a férfi szabótár nyugalomba vonuló vezetője lett.

Az évadzáróról hosszabb összefoglalót a keddi Múzsa magazinban láthatnak.