Falugazdászok segítik a gazdálkodókat

2023. 11. 16., 20:22
Az őszi magágy-előkészítéssel lassan végeznek a gazdák, és ezzel egyidejűleg folyamatosak a vetések is. A kinti munkálatok mellett adminisztrációs feladatai is vannak a gazdálkodóknak, melyben a kamara falugazdász hálózata segíti őket. Hogy pontosan miben, erről beszélt a Kecskeméti Televíziónak Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke.

Lassan befejeződnek az aratási folyamatok a vármegyében. A betakarítással szinte egyidejűleg folynak a talajelőkészületi munkálatok és a vetések is. A vetések 90 százaléka már megtörtént. Idén a termésátlagok között nagy különbségek figyelhetők meg. A szója aratása is már befejeződött, minőségi és felvásárlási problémák nincsenek, a napraforgó esetében közepes termés lett az eredmény, a burgonya esetében a termésátlag elmarad a tavalyi évhez képest, a cukorrépa betakarítása még zajlik.

A kinti munkálatok mellett azonban komoly adminisztrációs feladatai is vannak a gazdálkodóknak, az új támogatási rendszer okán az adminisztratív és bejelentési feladatok is megnövekedtek. Az egységes kérelemben a tevékenységek nagy részét szükséges bejelenteni, több esetben fotó dokumentációt csatolni. Mindemellett folyamatos a gazdálkodási és a permetezési napló vezetése is.

A kamara falugazdász hálózata megfelelő szakmai tudással és naprakész információkkal várja a gazdálkodókat. Folyamatosan közreműködnek a gazdálkodási és permetezési naplók elkészítésében, annak vezetésében, az adatváltozások bejelentésében. Bátran lehet hozzájuk fordulni szakmai kérdéssel vagy akár mobilgazda applikáció használatával kapcsolatos kérdésekben is.

A falugazdászok csoportos tájékoztatókat tartanak, amelyek időpontjai és helyszínei folyamatosan megtalálhatóak a NAK honlapján, a Falugazdász irodák hirdető tábláin, valamint érdeklődhetnek közvetlen Falugazdászaiktól is a gazdálkodók, akik számos hasznos gyakorlati kérdésben is választ kaphatnak. Gáspár Ferenc kiemelte: a cél az, hogy a gazdálkodók az adminisztratív feladatokat teljes mértékben el tudják végezni a Falugazdász kollégák közreműködésével és segítségével.

További részletek a KTV riportjában: