Fiatal kecskeméti zongorista sikere Szabadkán

2023. 12. 05., 21:39
Szép eredményt ért el a hétvégén az ifjú zongoristák számára meghirdetett rangos nemzetközi versenyen a Kecskeméti Kodály Iskola diákja, Yan Jiahao. Bár a megmérettetés előtti napokban felkészülését egy kisebb betegség hátráltatta, Seres József tanítványa szépen helytállt, korcsoportjában első helyezett lett.

December 1–3. között immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Szabadkán a Pianissimo nemzetközi fesztivált.Közel 100 fiatal zongorista vett részt a rangos versenyen. A legtöbben természetesen a házigazda ország, Szerbia városaiból érkeztek, de a népes mezőnyben nagy létszámot képviseltek a magyarok is, budapesti, szegedi, bajai, makói és kecskeméti fiatalok képviselték hazánkat.

A Szabadkai Zeneiskola dísztermében – évenkénti besorolás szerint – tíz korcsoportra osztva mérték össze tudásukat az ifjú zongoristák. A Kecskeméti Kodály Iskola kínai származású diákja, Yan Jiahao a II. kategória versenyzői között szerepelt. Ebben a korcsoportban indultak a legtöbben – 17-en –, a tizedik születésnapját nemrég ünneplő kecskeméti kislány versenytársai között nemcsak szabadkai, bácskatopolyai, pancsevói és zombori, hanem tuzlai, makói és budapesti zongoristák is voltak. A Kecskeméten született és magyarul tökéletesen tudó, akcentus nélkül beszélő Amia (barátai, ismerősei csak így szólítják) Händel g-moll menüettjét és Melanie Bonis fisz-moll impromptu-jét szólaltatta meg nagy sikert aratva. Játéka a szerb és szlovén zenészprofesszorok alkotta zsűrinek is tetszett, összesen 93 pontot kapott tőlük, így korcsoportjában első helyezett lett.

Amia felkészítő tanára, Seres József így foglalta össze a hétvégén történteket: „Amia 2021 szeptemberében kezdett zongorázni nálam. Rendkívül ügyes kislány, és ezt tavaly Kalocsán már bizonyította is: a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák 19. Találkozóján kiemelt nívódíjat kapott és az e-Zene Hangszerbolt különdíját is elnyerte. Ő kifejezetten jó szereplő típus, ha kell, össze tudja magát szedni, koncentrált tud lenni, Minderre most nagy szüksége volt, a verseny előtti napokban ugyanis egy vírusos betegség elkapta, kétséges volt, hogy egyáltalán el tudunk-e utazni, néhány zongoraórája el is maradt. Ennek ellenére nagyon szépen helytállt, minden elismerésem az övé.”

Amiának és tanárának, Seres Józsefnek tavasszal még lesz egy útja Szabadkára, a korcsoportok legjobbjai részvételével ugyanis márciusban gálakoncertet rendeznek majd, és erre természetesen a Kodály Iskola diákja is meghívást kapott.