Fiatalos lendület – új szakemberekkel bővült a kecskeméti Akadémia stábja

KÖZLEMÉNY
2023. 08. 23., 09:28
Csomor Flóra az U14-es csapat vezetőedzőjeként, míg Faragó Norbert gyógytornászként csatlakozott a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai csapatához.

A kecskeméti Akadémia évek óta dinamikus fejlődésen megy keresztül, mindezt a kosaras palánták növekvő létszáma – több mint hatszázan kosaraznak Kecskeméten rendszeresen –, valamint az eredmények is alátámasztják. Egyre több a korosztályos válogatott a tízéves Akadémián, illetve csapatszinten is rendre ott vannak az élmezőnyben a kecskemétiek.

A cél elérése érdekében az infrastrukturális növekedés elengedhetetlen, ez Kecskeméten adott is, de emellett a szakembergárda fejlesztése és fejlődése is kell, hogy a sikeresség fenttartható legyen. Korábban szerb mentoredzők érkezéséről is be tudtunk számolni, míg a mostani nyáron két fiatal szakember csatlakozott az Akadémia szakmai stábjához.

– Pár esztendővel ezelőtt, a gimnáziumi éveim utolsó szakaszánál jöttem rá, hogy a sport nélkül én nem érek semmit – emlékezett vissza Csomor Flóra, hogy miért választotta az edzői pályát. – Minden edzőn inspirált engem, mindenkinek hálás vagyok! Kecskeméten Gerebenné Bresák Zita adott nekem először kosárlabdát a kezembe, vele a mai napig jóban vagyok, sokat segít nekem, csak úgy, mint korábbi edzőm, Halmai Gábor, aki jelenleg kollégám a helyi Akadémiánál. A Testnevelési Egyetemen végeztem, közben Budapesten a BEAC-nál edzőként kétéves tapasztalatot is szereztem. Kecskeméten az U14-es leány csapat vezetőedzője lettem, ebben a korosztályban volt korábban tapasztalatom. Az első hetek alapján elmondhatom, hogy nagyon sok tehetséges játékosunk van. Ennek ellenére rengeteg munka vár ránk szakmailag és mentálisan is. Az biztos, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy a lányokból kisajtoljam a legjobbjukat. Fő célom, hogy olyan légkört hozzak létre a csapaton belül Hegedűsné Pogány Viviennel edzőtársammal, hogy mindenki a saját szintjéhez képest tovább tudjon fejlődni. Eredmény tekintetében a célokat még nehéz meghatározni, sok jó csapat van ebben a korosztályban, így előzetesen arra koncentrálunk, hogy egyénileg, majd ezáltal csapatszinten fejlődjünk. Megtiszteltetés, hogy visszatérhettem, és azok után, hogy korábban itt játszottam, most az Akadémia egyik edzője lehetek. Külön öröm számomra, hogy hamarosan az U12-es fiúknál is felbukkanhatok másodedzőként, hiszen nagyon szerettem volna fiúkkal is dolgozni – mondta az U14-es leány csapat vezetőedzője.

– Nemrég végeztem Szegeden gyógytornászként és utána kaptam a lehetőséget, hogy csatlakozzak a kecskeméti Akadémiához – árulta el Faragó Norbert. – A sport világa abszolút nem ismeretlen számomra, 12 évig versenyszerűen kézilabdáztam. Tanulmányaimat még nem fejeztem be, hiszen felvételt nyertem a Testnevelési Egyetem humán kineziológus mesterképzésére. A képzés során megtanuljuk, hogyan kell igazán felmérni a játékosokat, ezáltal személyre szabottan tudjuk kialakítani mindenki számára a szükséges terápiákat. Mindezt számokkal tudjuk majd alátámasztani, nemcsak szubjektív vélemények alapján. Ezt a tudást is mihamarabb hasznosítani szeretném majd Kecskeméten, ahol elsősorban az U14-es lányokkal és az U16-U18-as fiúkkal fogok foglalkozni, de természetesen minden játékos fordulhat hozzám segítségért. A legfontosabb feladatom a prevenció. Abban hiszünk, hogy minőségi munkával és odafigyeléssel a legtöbb sérülés megelőzhető. Sajnos a sérülés nem kizárható  a sportban, de ha ez megtörtént, a rehabilitáció során addig fogunk dolgozni, míg fel nem épül – mondta a munkájával kapcsolatban az Akadémia új gyógytornásza.