Figyelemfelhívó előadások az Áldozatok Napján

2023. 02. 22., 13:22
Az Európai Áldozatvédő Fórum javaslata alapján február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja, mivel az Európa Tanács 1990-ben ezen a napon tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ebből az alkalomból tartottak bűnmegelőzési foglalkozást ma (szerda) a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. A résztvevők az internetbiztonságról és a vagyonvédelemről egyaránt hallhattak.
A galéria 7 képet tartalmaz

Gyakorlati példákkal és feladatokkal is demonstrálták a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a megyei könyvtárban azt, hogy hogyan néz ki egy internetes csalás. A rendezvényen főleg az idősebb érdeklődők számára tartottak bűnmegelőzési foglalkozást az Áldozatok Napja alkalmából. A rendőrök igyekeztek a legújabb tapasztalatokról és cseles csalásokról is beszámolni.

— Az előadásokon nagyon sokszor elmondjuk, hogy az elkövetők ebből élnek. Napi szinten azon gondolkoznak, hogyan tudnák hatékonyabban ezt a csalást végrehajtani
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Pestiné Zélity Brigitta, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa. 

Pestiné Zélity Brigitta hozzátette, a megtévesztő oldalak mellett egyre elterjedtebbek az érzelmekre ható csalások, amikor szerelemmel hitegetnek időseket a virtuális térben, vagy családtagokra hivatkozva csapják be őket. De nem csak a virtuális tér rejt veszélyeket.

— A lopások még mindig vezetik a bűnelkövetési toplistákat, úgyhogy mindenképpen védekeznünk kell. El kell mondanunk, hogy milyen lehetőségeink vannak és hogy tudjuk megóvni értékeinket
— mondta Tanács László, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.

A tavasz beköszöntével a kerékpárlopások, a külterületi betörések és tolvajlások is megszaporodnak. A legtöbb baj pedig apró figyelmetlenségeknek köszönhető, amit a bűnözők kihasználnak. A mai előadáson ezekre is felhívták a figyelmet az előadók.