Forray Gábor: A mai világban mindennap bizonyítani kell

2022. 12. 31., 13:10
Az év kosárlabda edzőjének választották Forray Gábort a Nemzeti Sportnál a 2022-es évben. Ezen megtisztelő elismerés apropóján értékelte számunkra az évet a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét vezetőedzője, és már az előttünk álló esztendőre is kitekintettünk.

Mikor még az utánpótlásban dolgozott Kecskeméten, akkor kapott ilyen rangos elismerést. Mennyire lepte meg, hogy most a felnőtt mezőnyben választották a legjobb edzőnek?

- Én még ahhoz a generációhoz tartozom, amely hosszú évtizedek óta lapozza a Nemzeti Sport hasábjait – nyilatkozta Forray Gábor. -  Régen és most is mérvadó a szerkesztőség véleménye. Nem tagadom, meglepett, mikor értesültem róla, hogy engem neveztek meg a 2022-es esztendő edzőjének, nem számítottam rá. Büszkeséggel tölt el természetesen, és visszacsatolás is számomra, hogy azt a munkát, amelyet Kecskeméten végzünk közösen a kollégákkal, játékosokkal és szurkolókkal, azt értékelik országosan is.

Ön szerint mivel szolgált rá erre a címre?

-  A 2021/22-es idény elején a csapatot nem várták még a rájátszásba se. Mi pedig következetes és kemény munkával megmutattuk – mint az eddigi években is mindig -, hogy a KTE egy erős csapat, képesek vagyunk bravúrokra és stabil szereplésre. Rácáfoltunk az előzetes várakozásokra, és a kupában bronzérmet akasztottak a nyakunkba, a bajnokságban pedig a legjobb négy közé jutottunk. Természetesen helyén kell kezelnünk ezeket a sikereket, és továbbra is azon kell dolgoznunk közösen, hogy az előttünk álló szezonokban is megálljuk a helyünket. Reális célok mentén kell folytatnunk a munkát, az álmokat, vágyakat külön kell választani. A mai világban mindennap bizonyítani kell, és a maximumot beletenni, hogy megfeleljen az ember az elvárásoknak, és még tovább tudjon fejlődni. Én úgy gondolom, hogy jó úton járunk, persze a hibáinkat is látom, amelyeket javítanunk kell. Az már eldőlt, hogy ott leszünk idén is a Magyar Kupa nyolc csapata között, és persze az a célunk, hogy a bajnokság rájátszásában is ott legyünk az alapszakasz végén.

Mit üzenne 2023-ra?

- A szurkolóknak azt üzenem, hogy minél többen jöjjenek és buzdítsanak minket, legyen szó az U23-as vagy az NBI-es csapatunkról. Nélkülük mit sem érnek a győzelmek, a sikerek. Ők azok, akik át tudnak minket lendíteni a holtpontokon. Minden sportoló, edző vágya, hogy kiváló atmoszférájú meccseken bizonyíthasson. A játékosoktól azt kérem, hogy dolgozzanak továbbra is keményen, mert csak az viszi őket előre. Az a győzni akarás, ami rájuk jellemző, az továbbra is ott lobogjon bennünk. Az edzőkollégák kapcsán pedig azt szeretném elmondani, hogy sajnos jelenleg kevés az élvonalban a magyar vezetőedző. Bízom benne, hogy idővel egyre többen leszünk. Ne adja fel senki azt az álmát, hogy NBI-es tréner legyen, dolgozzon és tanuljon folyamatosan, hogyha megkapja a lehetőséget, akkor még egy lapátot rátéve megmutassa tudását. A kecskeméti kosárlabda számára azt kívánom, hogy még versenyben tudjunk lenni a szezon végén, mint tavaly is. Jó egészséget, sikerekben és izgalmas kosárlabda mérkőzésekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!

Szerző: Komáromy András