Gőzerővel folyik az idei KAFF szervezése

2023. 01. 31., 12:45
Már javában folynak a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) előkészületei. A részletekről Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője számolt be a KTV Kiemelő című műsorának hétfő esti adásában. Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje idén több mint 600 szakmai vendéggel, ingyenes vetítésekkel, kiállításokkal, koncertekkel, könyvbemutatókkal, interaktív gyerekprogramokkal várja a látogatókat június 21. és 25. között.

A kétévente megrendezésre kerülő seregszemle néhány napja alatt Kecskemétre figyel az animációs világ. A gondosan összeválogatott nemzetközi zsűrinek, továbbá a kínai, argentínai, németországi, angliai és portugáliai partnerfesztiválokkal való kapcsolattartásnak, filmjeik bemutatásának köszönhetően a fesztivál mélyen be van ágyazva a nemzetközi vérkeringésbe. Az idei KAFF programjában a külföldi filmtermés közül Belgium áll a fókuszban - mondta Mikulás Ferenc.

Természetesen a hazai és azon belül a kecskeméti animációs világra is nagy hangsúlyt fektet a KAFF, vetítésekkel ünneplik például két kecskeméti alkotó, Horváth Mária és Tóth Pál születésnapját.

Az ingyenes vetítések a Malomban, a Hírös Agórában, az Otthon moziban, illetve szabadtéren lesznek láthatók. Megnézhetjük a Toldit, a Petőfi-évforduló kapcsán a János vitézt, valamint a májusban 80. születésnapját ünneplő Ternovszky Béla híres alkotását, a Macskafogót is. Kiállításokkal is készülnek a szervezők, melyeken bepillanthatunk a Toldi és a Kojot négy lelke című animációs filmek készítésének rejtelmeibe.

Kodály mondta annak idején, hogy a zene legyen mindenkié. Mi egy kicsit átértelmezzük, és azt mondjuk, hogy az animáció legyen mindenkié
— fogalmazott Mikulás Ferenc.

A KAFF egyik különleges eseménye lesz a felújított Városháza homlokzatán látható fényfestés. Zenei programokban sem lesz hiány, fellép a Kaláka és a Bohém Ragtime Jazz Band - sorolta Mikulás Ferenc, hozzátéve, hogy a KAFF-fal egy időben zajló Hungarikum Fesztivál is értékes programokat kínál, így a két fesztivál egymást erősíti.

A gyerekek számára külön workshoppal készülnek, ahol saját maguk készíthetnek animációs filmet, mégpedig nemcsak hagyományos technikával, hanem a legmodernebb, digitális módszerekkel is - emelte ki.

A Kecskemétfilm vezetője kitért arra is, hogy az utóbbi időben egyre több felnőtteknek szóló animációs film készül, így a célközönség szélesedik. A kecskeméti stúdióban például jelenleg épp egy francia rendezésű Holokauszt-történeten dolgoznak.

Mikulás Ferenc elmondta, hogy a fesztivál programját szinte az utolsó pillanatig finomítják, de várhatóan május végére azért összeáll a kínálat jelentős része. A részletekről az idei KAFF honlapján lehet folyamatosan tájékozódni.

A Mikulás Ferenccel való teljes stúdióbeszélgetés itt tekinthető meg:

Kapcsolódó cikk