Harmadik alkalommal rendezték meg a Szabó Mihály Emléktornát Kecskeméten

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia legendás edzőjére emlékeztek a színvonalas tornával.

2024. 05. 12., 16:42
Fotó: Garaczi János
A galéria 17 képet tartalmaz

Május 11-én, szombaton került sor a III. Szabó Mihály Emléktornára a fiú serdülő korosztályban. A tornán ezúttal két kecskeméti csapat mellett a Debreceni Akadémia vett részt. A hazaiaktól az U13-as és az U14-es gárda képviseltette magát a rendezvényen.

Szabó Misi bácsira jó szívvel emlékeznek a kecskeméti kosárszurkolók, egykori kollégái és tanítványai. Az Akadémián hisznek abban, hogy egy intézmény akkor válik komollyá, híressé és elismertté, ha a benne munkálkodók életútjukkal, munkájukkal és sikereikkel építik annak történelmét. Misi bácsi ilyen volt, szigorú, de következetes edző, kemény, de igazságos szakember, akinek sok tanítványa felnőtt válogatottságig, első osztályú bajnokságig jutott.

A megnyitón részt vett Szabó Mihály fia, Szabó Péter, aki a munkára hívta fel a figyelmet a gyereknek mondott beszédében, hogy sok edzéssel meg lehet valósítani az álmokat – ezt vallta Misi bácsi is. Péter emellett köszönetet mondott az Akadémiának is, hogy ápolják édesapja emlékét. A torna azt a célt szolgálta, hogy az országos döntők előtt minél több játéklehetőséget biztosítson a csapatoknak.

Az első találkozót a két kecskeméti gárda vívta meg egymással, ebből a küzdelemből a nagyobbak, az U14-esek jöttek ki jobban és 100–31-re győztek. Az U13-as csapat maradt a pályán, és a DEAC KA-val is megmérkőzött, itt a cívis városiak 91–56-ra diadalmaskodtak.

A Kecskeméti Akadémia U13-as csapatának vezetőedzője, Bindics Gábor elmondta, hogy az eggyel nagyobb korosztály ellen megfogyatkozva léptek pályára (ugyanis három kiváló játékosuk U12-es, és másik tornán szerepeltek), de hasznosnak gondolta a lehetőséget, hogy nagyok ellen gyakoroljanak.

 – Nehezített körülmények között léptünk pályára, és bár az első találkozón még ijedten játszottunk, végül jó szájízzel hagytuk el a parkettet, hiszen a második meccsen felszabadultabban kosaraztunk. Főleg a második félidőben szép kosarakat sikerült szerezni felállt védelem ellen, és voltak indításkosaraink is – nyilatkozta Bindics Gábor. 

A torna fináléjában tehát a két országos döntőre készülő gárda, a kecskeméti U14-esek és a DEAC KA csapott össze. A kiélezett meccset végül a debreceniek 79-67-re megnyerték, így aranyérmesek lettek. A csapatok ezzel hangoltak a jövő héten sorra kerülő pécsi nyolcas döntőre.

Jól szolgálta a felkészülésünket ez a torna, örülök, hogy a szezon finisében egy olyan csapattal játszhattunk, amely velünk együtt ott van az országos döntőben – nyilatkozta az utolsó mérkőzés után a kecskemétiek vezetőedzője, Lakosa Zsolt.

 – Azzal, hogy ott vagyunk a legjobbak között, elértük az idei alapcélunkat. A pécsi tornán nálunk magasabb, fizikálisabb csapatokkal fogunk játszani, de agresszivitásban felvehetjük velük a versenyt – tekintett előre Lakosa Zsolt, aki hozzátette, külön öröm számára, hogy egykori jó barátja, Szabó Mihály emléke előtt tiszteleghettek ezen a napon.  

A torna All Star csapatában Bencsik Dávid (Kecskeméti KA U13), Fárbás Benjámin (DEAC), Balázsi Csanád (DEAC), Polyák Dominik (Kecskeméti KA U14) és Szablics Miklós (Kecskeméti KA U14) kapott helyet.