Óriásbábok lepik el a várost, sőt egy zeppelin is leszáll Kecskemétre

Háromnapos gyereknappal indul a Bábművészeti Világtalálkozó

2023. 05. 16., 14:33
Életre szóló élményekre számíthatnak a gyerekek május utolsó hétvégéjén Kecskeméten. Ekkor indul el ugyanis a Bábművészeti Világtalálkozó Szervusztok pajtikák! címmel, a 10. Színházi Olimpia keretében. A Ciróka Bábszínház jóvoltából háromnapos lesz az idei gyereknap, de azután sem ér véget a mulatság. Május 27-től június 24-ig 38 különlegesebbnél különlegesebb bábos produkció érkezik városunkba. Leszáll nálunk egy léghajó, lesz érzékek színháza, sőt óriásbábok is ellepik a várost. A részletes programokról ma tartottak sajtótájékoztatót a Cirókában.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 5 képet tartalmaz

Május 27-28-29-én, három napon keresztül, délelőttől estig, egymást érik a kihagyhatatlan programok a Szabadság téren, a Cirókás Gyereknapon.
Az izgalmas bábelőadások mellett különböző ügyességi játékok kínálnak majd kihagyhatatlan programokat gyerekeknek és szüleiknek egyaránt.

Kiszely Ágnes, a bábszínház igazgatója elmondta, igyekeztek minél több programot Kecskemétre hívni a 10. Színházi Olimpia támogatásával, így a műfajok kavalkádjával találkozhatnak majd a családok négy hétvégén keresztül. Május 27-e és június 24-e között összesen 13 külföldi produkció és 25 magyar közreműködő varázsol majd el bennünket.

– Arra törekedtünk, hogy minél szélesebb betekintést nyújtsunk a bábos műfaj sokszínűségébe a közönség számára, így láthatnak többek között vásári bábjátékot, cirkuszi előadást, utcaszínházat, gólyalábasokat, mesekoncertet, érzékszínházat, marionettet, verkli játékot, vonuló színházat, kesztyűs, asztali bábjátékot és bábtáncoltatást is – részletezte Kiszely Ágnes.

Kuthy Ágnes, a Ciróka művészeti vezetője elmondta, hogy a háromnapos gyereknapi rendzevényüknek az Értéktár tér (Tér a térben) és a Liberté mellett rész ad otthont. Szombaton 10 órától egészen hétfőn este 7 óráig tart a programkavalkád. Nem csak hazai előadók gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról, Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból és Csehországból is érkeznek ámulatba ejtő produkciók. Vasárnap 19 órától a Tűzmadarak cirkuszcsoport Freak Fusion Cabaret című műsorával a múlt századi vándorcirkuszok misztikus világát jeleníti meg mai ízzel, némi sötét humorral fűszerezve, varieté hangulatban.

Hétfőn Tom Greder Panorama Kino elnevezésű érzékszínháza délelőtt és délután is megörvendeztet minket improvizatív, a főtéri járókelők aktív közreműködésével készülő előadásával. A közönség mindezt egy körbe-körbe forgó szerkezetről élvezheti.

A részletes programokért kattintson IDE!

 A gyereknapi eseménysorozat még csak a kezdet – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A következő hétvégéken, - június 3-án és 4-én, 16-án, 23-án és a Múzeumok éjszakáján, június 24-én folytatódik majd a Bábművészeti Világtalálkozó, ugyancsak nemzetközi programokkal.

Június 16-án, a Tanévzáró Fesztiválhoz kapcsolódón is óriási happeningre várják a kecskemétieket. Egy hatalmas zeppelin érkezik a városunkba különböző cirkuszi produkciókkal, hogy együtt vonuljanak végig a közönséggel Kecskemét utcáin, terein.

Fantasztikus programokkal készülnek a június 3-ai, 4-ei hétvégére is, amikor a Városháza átadását ünnepli a város. Ekkor többek között hatalmas bábok lepik majd el a főteret.

Természetesen a Múzeumok éjszakájára is marad bőven az izgalmas programokból. Az v legrövidebb éjszakáján találkozhatunk többek között Sarkadi Bence világjáró marionettjeivel, az olasz Brunp Leone Pulcinella játékával és a Magamura Alkotóműhely Faustjával.

Kuthy Ágnes és Kiszely Ágnes azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a Bábművészeti Világtalálkozó a hazai szakma számára is elképesztő lehetőség a fejlődésre, a találkozásra és a kapcsolatépítésre. 12 vidéki városban zajlanak a programok ebben az egy hónapban, így a színházi Olimpia arra is alkalmat nyújt, hogy megmutassák a bábművészet erejét.

A részletes programokról a bábszínház weboldalán, a  www.ciroka.hu, és facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.