Határon túl: Dubrovnikban is bemutatkozott a telefon című vígopera

2023. 07. 05., 17:46
Június 23-án hivatalosan is kezdetét vette a nyári szezon: a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeit Dubrovnikban látták vendégül a 2022/23-as évadban bemutatott A telefon című operaelőadással.

A Cseke Péter által rendezett A telefon című vígopera nagy sikert futott be 2023-ban a Kelemen László Kamaraszínház színpadán. Ezt nem csupán a telt házas előadások, valamint a nézői visszajelzések igazolják, hanem az is, hogy Berislav Jerkovic horvát operaénekművész, az Opera Pannonica művészeti vezetője és az Eszéki Zeneművészeti Egyetem professzora egy nyári koprodukció lehetőségével kereste meg színházunkat.

A válasz természetesen egy hálás és lelkes igen volt: a felkérés keretein belül pedig a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeinek előadásában Menotti: A telefon című operáját, valamint az Opera Pannonica jóvoltából Pergolesi: Úrhatnám szolgáló egyfelvonásos vígoperáját tűzték a műsorra a június 23-ai estére, a Marin Drzic Színházban, Dubrovnikban.

Németh-Nagy Johanna operaének-művész elárulta, rendkívül megtisztelő volt számukra a felkérés. „A kinti előadást itthoni próbák előzték meg, ugyanis nemzetközi produkció lévén angolul kellett bemutatnunk Menotti művét, itthon viszont természetesen magyar nyelven játszottuk” – idézte fel.

Ő, illetve darabbéli és való életbeli partnere, Németh Márton, valamint Madarász Éva zongoraművész június 21-én utaztak ki Dubrovnikba.

„Minden technikai feltételt biztosítottak számunkra, az előadásunkban szereplő kellékek és bútorok a rendelkezésünkre álltak. A színház épülete kiváló akusztikával rendelkezik, ezért könnyedén be tudtuk énekelni a teret” – árulta el Németh-Nagy Johanna.

Hozzátette: óriási öröm volt számukra, hogy a kétszázötven fős nézőtér kevés híján megtelt. „Nevettek a poénjainkon, és nekünk ez már önmagában remek visszacsatolás volt” – szögezte le.

A csapatnak a próbák és az előadás mellett jutott ideje a városnézésre, valamint a tengerben fürdésre is. Mint elmondták: csodálatos feltöltődés volt számukra ez az út. „Hálásak vagyunk színházunk vezetőinek és Berislav Jerkovicnak, hogy létrejöhetett ez a koprodukció!” – zárta gondolatait Németh-Nagy Johanna.