Hattagú embercsempész bandával szemben emeltek vádat

2024. 05. 14., 08:25
A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy hattagú bandával szemben, akik a szerb-magyar államhatártól 10 migráns személy szállítását szervezték meg. A csempészett személyeket két autóval fuvarozták, a szállítás zavartalanságát pedig egy előfutó autóval biztosították. Az egyik autót a rendőrök Kerekegyházánál lekapcsolták, a másik autó azonban sikeresen eljutott a migránsokkal a nyugati határig.

A vádirat szerint az elkövetést megszervező vádlott megkérte ismerősét, – az ügy egy másik vádlottját – hogy az keressen olyan személyeket, akik anyagi ellenszolgáltatásért vállalnák migráns személyek szállítását. A férfi – a fuvarért 500.000, illetve 250.000 Ft-ot ígérve – két ismerősét – az ügy további két vádlottját – kérte fel sofőrnek. Egyikük úgy vállalta el a sofőri feladatot, hogy őt korábban a bíróság jogerősen eltiltotta a járművezetéstől.

A 2022. szeptember 13. napi fuvar előtt a vádlottak a kora délutáni órákban egy jászsági településen találkoztak, ahová a migráns személyek szállításához használt gépjárműveket a szervező férfi két ismerőse – az ügy ötödik és hatodik vádlottja – hozta el. Ezután a két sofőr beült a szállításhoz használt autók volánja mögé, míg a többi négy vádlott a szervező autójába, amely előfutó autóként a szállítás zavartalanságát igyekezett biztosítani.

Az autókat a szervező megtankoltatta, majd a vádlottak Szeged térségébe mentek, ahol a sofőrök 6, illetve 4 fő a szerb-magyar államhatáron meg nem engedett módon átlépő személyt vettek fel, majd az előfutó autót követve elindultak az M5-ös autópályán az osztrák határ felé.

Kecskemét közelében az egyik sofőr megijedt a rendőri jelenléttől, ezért lehajtott az autópályáról és Kerekegyháza felé indult, itt azonban a rendőrök igazoltatták, majd őrizetbe vették. A másik sofőr ellenben sikeresen eljutott Hegyeshalomig, ahol a migráns személyeket kitette. A sofőr a sikeres szállítást követően két részletben a beígért 250.000 Ft-ot meg is kapta a szervezőtől.

Az ügyészség valamennyi vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével, míg vezetéstől eltiltott sofőrt eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével is vádolja, és ezért velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.