Hogyan védekezzünk az internetes csalások ellen?

2023. 02. 15., 16:29
Napjainkban egyre több az internetes csalás áldozatainak a száma. Fontos emiatt, hogy minden apró részletre figyeljünk, például ha állítólagos kártyaletíltás miatt keresnek minket. A CédrusNet most a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal együtt hívta fel a figyelmet a veszélyekre.
A galéria 5 képet tartalmaz

Segítene, Biztos Úr? Ezzel a címmel szervezett előadást a mai napon a CédrusNet Kecskemét, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal közreműködve, a Digitális Tudásközpontban. A rendőrség kereste meg még a CédrusNet-et, az előadás ötletével.

-Növekedőben van az efféle bűncselekmény. Az online csalásoknál nemcsak arra kell gondolni, hogy valaki egy internetes hírlevélben, illetve e-mailen kap egy megkeresést, hanem ma már okos telefonra, SMS-re applikációkon keresztül, valamint közösségi oldalakon is kapunk mindenféle olyan kérdést, amelynek a célja a pénztárcánknak a kifosztása.- nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Tanács László, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főnyomozója.
— Lorem Ipsum 2022.

A probléma minden korosztályt érint és fontosak az internetes ismeretek, illetve érdemes saját bankjaink oldalán is tájékozódni. A rendőrségnek feladata a bűncselekmények megelőzése a prevenció is. Ezúttal kifejezetten az idős korosztályt célozták meg, az online, illetve az okos eszközökkel kapcsolatos csalások miatt.

-Én abszolút bizalmatlanul állok mindenhez, ami egy kicsit is eltér a megszokottól. Szoktam figyelni az e-mail címeket, amelyeket használok azt nyílván tudom, ami idegen, az törlöm. Ha akarnak valamit hívjanak fel- mondta Kovács Márta.
— Lorem Ipsum 2022.

Az unokázós csalások után, most főleg a banki csalások a jellemzőbbek, ahol kártyaletiltás miatt keresik fel az áldozatokat. Mint a rendezvényen elhangzott, érdemes először megkérdezni, hogy kit is keresnek pontosan, mivel sok esetben már itt megakadnak a csalók. A tervek szerint a mostani előadássorozatot több alkalommal is megszervezik, az idősebb generáció számára.

-Kéthetente szeretnénk megrendezni, bízunk benne, hogy a rendőrség részéről is folyamatosan kapunk tájékoztatást, illetve támogatást – mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Simon Szabolcs, a CédrusNet Kecskemét Program kommunikációs munkatársa. 
— Lorem Ipsum 2022.

A felvilágosító előadásokon a rendőrség munkatársai igyekeznek a legfrissebb csalási formákat ismertetni az érdeklődőkkel. Érdemes megtekinteni a kiberpajzs weboldalt, ahol az aktuális csalásokról számolnak be, és amelyben a rendőrség is közreműködik. Az előadások időpontjairól a CédrusNet oldalán lehet tájékozódni.