Húsvéti kavalkád a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán

2023. 04. 11., 16:01
Tradicionális családi húsvétolást szervezett a Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteménye húsvét hétfőn, a gyűjtemény udvarán. A januártól új szervezeti keretben dolgozó intézmény munkatársai a múzeum szakembereivel közösen gazdag programot állítottak össze kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A galéria 21 képet tartalmaz

Bár a szeszélyes időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt, elrontani mégsem tudta: a résztvevők az időnként eleredő eső ellenére igen jó hangulatban töltötték el a napot.

A délután 1 órakor kezdődő programban akadt „szakmai elem” is bőven. Aki szerette volna, szakavatott vezetéssel végigjárhatta „A húsvét üzenete az írott tojásokon” című időszaki kiállítást.

A szervezők kimondottan családi programra törekedtek, kiemelten gondoltak a gyerekekre is: "A halnak szájából, a tengernek fenekéről, a napnak háta mögül, a madárnak szárnya alól” címmel meghirdetett interaktív családi kincskeresés is sokakat vonzott, de más játéklehetőség is akadt bőven. A Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület játékmestereinek közreműködésével a program teljes ideje alatt rendelkezésre állt a fa körhinta és egy komplett népi játszótér. A gyermekprogramok színesítésébe bekapcsolódott a két fővel kitelepülő Katona József Könyvtár is, akik a két intézmény közötti együttműködés keretében csatlakoztak a programhoz, és a saját szakterületükhöz illeszkedő játékokat hoztak az eseményre.

Aki a hagyományos húsvéti locsolkodás szokását szerette volna megismerni, segítséget kapott ehhez a szabadkai Juhász Zenekar és a Kecskemét Táncegyüttes tagjaitól, akik a  zuhogó eső ellenére is végigzenélték és végigtáncolták a bemutató programját. A táncegyüttes tagjai kiskunsági zenére táncoltatták meg a lányokat, majd egy gyönyörű erdélyi locsolóvers után kancsókból és köcsögökből meg is locsolták a szokást jó kedvvel fogadó társaikat.

Kiderült az is, hogy ennek a hagyománynak van még élő, a folklórtól független változata is, néptáncos körökben mindenképpen, de nem csak ott. Sokan élnek a locsolkodás hagyományával a városi környezetben élők közül is.

A bemutatóhoz a szabadkai illetőségű Juhász Zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A zenekarnak és táncegyüttesnek nem volt előzetes próbára szüksége ahhoz, hogy tökéletesen értsék egymást a közös produkciók alatt. A Délvidékről érkező zenekarnak kiterjedt kapcsolatai vannak a városban dolgozó szakemberekkel, és a jövőben is nagyon szívesen vennének részt a kecskeméti kulturális intézményekkel közös rendezvényeken.

A Juhász Zenekar koncertjét követően az időjárás kegyéből a program újra kiköltözött a szabadtérre, ahol a Kecskemét Táncegyüttes tagjainak közreműködésével táncházat tartottak a résztvevőknek.

Természetesen éhen és szomjan sem maradt senki. Olyan kecskeméti kiválóságok gondoskodtak az ízkavalkádról, mint a kecskeméti gyümölcsökből pálinkát főző Mihócsa pálinkamanufaktúra, vagy a különlegességeivel nagy sikert arató Domján kisüzemi sörfőzde. A rendezvény teljes ideje alatt kenyérlángost és kürtős kalácsot is fogyaszthatott a közönség, és élvezte az időnként előbújó nap melegét, valamint egymás társaságát.

A szervezők nevében Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum osztályvezetője elmondta: a rendezvény sikerén felbuzdulva már készülnek a további, a gyűjtemény gyönyörű udvarára tervezett szabadtéri programokra. A következő minden bizonnyal a nemzeti összetartozás hete és a szecesszió világnapja lesz, június elején.