Iparkamara - Tudnivalók az ESG keretrendszerről

2023. 03. 07., 14:31
Újabb, főképp a nagyobb cégeket érintő változásról, az ESG keretrendszerről tartottak előadást ma (kedden) a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A téma felvetése azért fontos, mert jövő évtől a tőzsdén jegyzett nagyobb vállalatoknak már jelentést kell készíteniük arról, hogy árbevételük és költségeik mekkora hányada kapcsolódik igazoltan fenntartható tevékenységhez. Az új rendszer a kis- és közepes vállalkozásokat is érinti.
A galéria 45 képet tartalmaz

Márciusban is folytatódik a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozásokat segítő előadássorozata. Ezúttal a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karával együtt szervezték meg a „A vállalatok környezeti, társadalmi és irányítási pillérei - Tudnivalók és praktikák az ESG keretrendszerről” elnevezésű, kerekasztal beszélgetéssel egybekötött rendezvényt.

Az ESG (betűszó: E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) a fenntarthatóságért végzett munkát teszi láthatóvá és mérhetővé a közép- és nagyvállalatok esetében.

A téma felvetése azért időszerű, mert a jövő évtől a tőzsdén jegyzett nagyobb vállalatoknak már jelentést kell készíteniük arról, hogy árbevételük és költségeik mekkora hányada kapcsolódik igazoltan fenntartható tevékenységhez.  

Várható azonban, hogy évről-évre szélesedik majd az a vállalati kör, amelynek kötelező lesz ez a fajta beszámolás. Előbb vagy utóbb minden cég szembesül ezzel, ugyanis az a tendencia, hogy a befektetők, az üzleti partnerek, a fogyasztók, de akár a pénzintézetek is egyre inkább elvárják a megfelelő adatszolgáltatást, illetve a fenntartható működés tervezését, igazolását.

Az ilyen jelentések elkészítése ugyanakkor komplex feladat, amely – a vállalati fókuszok felülvizsgálatán túl - akár a teljes belső adatszolgáltatási, illetve kontrolling rendszer átalakítását is szükségessé teheti.

Az Iparkamara keddi rendezvényén elhangzott, hogy 2024-lesz az első olyan év, amelyről majd 2025-ben jelentést kell készíteni.

– Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez a fajta fenntarthatósági jelentés a nagyobb vállalatokra vonatkozik, de érinti a kis- és közepes vállalkozásokat is, hiszen beszállítóként ők is kapcsolódnak hozzájuk
— mondta előadásban Deme Ágnes, menedzser, ESG & Fenntarthatósági tanácsadó.

A KPMG Magyarország képviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy a kisebb vállalkozásoknak már most érdemes megkezdeniük a felkészülést a változásokra. Így többek között hasznos, ha a fenntarthatóság jegyében elindítják az adatgyűjtést, gondolkodnak a zöld finanszírozási lehetőségeken, megtervezik az energiahatékonysági beruházásaikat és megfelelő szabályzatokat alkotnak. Mint a rendezvényen elhangzott az érintettek számára tanácsadói program is indul, amely további gyakorlati segítséget nyújt az ESG keretrendszerrel kapcsolatban.