Izgalmas előadások érkeznek Kecskemétre a 10. Színházi Olimpián

2023. 03. 21., 13:27
Húsvéttól egészen Szent Iván éjjeléig tart a 10. Színházi Olimpia, amelynek Kecskemét is fontos helyszíne lesz. A Ciróka Bábszínházban láthatjuk majd többek között az izraeli Yael Raasoly Paper cut című előadását, amely New Yorkban is nagy sikert aratott. Hazánk 35 ország 200 társulatát fogadja majd az olimpián, 550 előadást mutatnak be mintegy 70 helyszínen. A részletekről tartottak ma sajtótájékoztatót a kecskeméti bábszínházban.

Stílusosan a Bábszínházi Világnapon ismertették a Cirókában a 10. Színházi Olimpia bábszínházi programjait. Kiszely Ágnes bevezetőként elmondta az újságíróknak, miért is fontos számukra a mai nap.

– A színházműveszet egy olyan különleges ágát ünnepeljük, amely sokunk számára a hivatásunk, az életünk. Különlegessége, hogy minden korosztályt meg tud szólítani, vizualitásra és stilizálásra épülő eszköztára pedig folyamatos megújulásra képes, ami egyben a műfaj fejlődését is biztosítja – emelte ki a bábszínház igazgatója. Mint elmondta, ezen a napon egy fiataloknak és felnőtteknek szóló előadást tűztek műsorra. Czéh Dániel A kisgömböc című szólójátéka tavaly, a 15. Bábszínházak Országos Találkozóján elnyerte a Magyar Bábművészek Szövetségének különdíját.

– Nagy öröm számunkra, hogy a Bábszínházi Világnapon egy olyan nagyszabású eseményről adhatunk hírt, mint a 10. Színházi Olimpia – mondta Kiszely Ágnes.

Mint elhangzott az első Színházi Olimpiát a görögországi Delphoiban rendezték meg 1995-ben. A nemzetközi eseménysorozatnak idén Magyarország ad otthont. Mottója a kétszáz éve született drámaíró, Madách Imre, Az ember tragédiája című művének záró sora: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

A tervek szerint a magyarországi olimpia 35 ország 200 társulatát fogadja, mintegy 550 előadás látható majd 70 helyszínen, egész Magyarországon.

Az olimpia programjait három blokkban rendezik meg. Az első blokk a Figurák háza címet kapta. Kuthy Ágnes, a Ciróka művészeti vezetője elmondta, nagyon sokat gondolkoztak azon, milyen külföldi előadást hívjanak meg Kecskemétre ennek keretében. A New York Timesban akadt rá egy hírre az izraeli Yael Raasoly Paper cut című darab ajánlójára.

– Azon művészien munkás szóló előadások egyike, amelyért érdemes New Yorkba menni a nemzetközi fringe fesztiválra. Én pedig úgy gondoltam, ha New Yorkba nem is megyünk, mi lenne, ha Yael jönne el hozzánk Kecskemétre?
– mondta Kuthy Ágnes.

2010-ben már láthatta a szakma hazánkban a produkciót, a Nemzetközi Felnőtt Bábfesztiválon elnyerte a legjobb koncepció és megvalósítás díját. Azóta hatalmas karriert futott be az előadás, nagy sikert aratott szerte a világban.

A darab főszereplője egy 60-as években élő titkárnő, aki szerelmes a főnökébe. Egy éjjel a sok munka miatt bent marad az irodában. Magányában régi filmes magazinok segítségével az álmok világába menekül, ahol előbb ünnepelt filmcsillagként rátalál a szerelem, majd Hitchcock-i rémálommá változik papírfigurákból teremtett világa. Az egyszerre abszurd, fájdalmas és humoros előadásból ízelítőt is láthattak az újságírók, miután a rendező személyesen odaszólt az sajtótájékoztatóra.

A darabot április 13-15 között három a kecskeméti, a békéscsabai és szegedi bábszínházban láthatja a közönség, majd work shopot is tartanak a szakma számára.

A második – Határtalanul című blokk – vendége lesz Écsi Gyöngyi a Felvidékről Szőlőszem Kálmán című, gyermekeknek szóló előadásával. A szőlőtermesztési és a szüreti szokásokra épülő bábjáték egy szőlőszemből született szerelmes pár történetét mutatja be, interaktív módon. A gyerekek is részesévé válnak a lékesimogató előadásnak – fogalmazott Kuthy Ágnes.

A harmadik Maskarádé címet viselő blokk keretében májusban és júniusban külföldi és hazai utcaszínházi produkciók érkeznek városunkba, a legkülönbözőbb műfajokban. A városi bábjáték mellett, cirkuszi játék, egyszemélyes showműsorok, artista produkciók, gólyalábasok, bohócok teszik majd izgalmassá ezeket a hétvégéket.

A programdömpingnek köszönhetően idén háromnapos lesz a gyereknap Kecskeméten. Sok-sok mese, móka és kacagás várja a kicsiket és az örök gyerekeket a Luca-kút környékére. Ez a blokk egészen a Múzeumok éjszakájáig tart majd.

Az Olimpia záróakkordját június 30-án Budapesten, a Zene Házában tartják, ahol minden bábszínház bemutatkozik majd.

A húsvéttól Szent Iván éjjeléig tartó 10. Színházi Olimpia kulcsfogalmai az autonómia, a szabadság és a kultúrához való hozzáférés segítése. Célja, hogy lehetőséget biztosítson olyan nemzetközi színházi előadások bemutatására, amelyek segítik a szakmai fejlődést, és elindítják a párbeszédet a produkciók alkotói között.

A 10. Színházi Olimpia keretében Bábművészeti Világtalálkozót szervez a Magyarországi Bábművészek Szövetsége a tizenkét vidéki bábszínház összefogásával április 9. és június 30. között. A bábszínházak úgynevezett triolákba szerveződve 9 workshopot, 3 kiállítást, 6 alkotói projektet, 53 külföldi, 57 hazai és 7 határon túli báb- valamint utcaszínházi produkciót, összesen 332 előadást valósít meg.

– Az együttműködés tovább erősíti a bábszínházi szakma közösségének erejét - hangsúlyozta Kiszely Ágnes.

A Szinházi Olimpia központi honlapja a www.szinhaz.org oldalon érhető el.