Július 29. – Gyermekek napja a Hunyadivárosban

2023. 07. 18., 18:24
Igazi színes és vidám nyári programmal várja július 29-én a kicsiket, a közepeseket és a nagyokat a hunyadivárosi Népmesés játszótér. A HI! Kecskemét projekt keretében megvalósuló esemény középpontjában a mesék állnak, de számtalan egyéb izgalmas programelem is várja a résztvevőket szombat délutántól estig. A rendezvény sajtótájékoztatóját ma (kedden) tartották a Hunyadivárosi Közösségi Házban, ahol közösségi faültetésre is sor kerül, Pászti András önkormányzati képviselő vezetésével.
A galéria 34 képet tartalmaz

Bár a gyermeknapról mindenkinek a május jut eszébe, de a Hunyadivárosban gondoltak egy nagyot: miért ne lehetne nyáron is szervezni a családoknak egy színes eseményt, ahol a gyerekek kiválóan szórakoznak a kellemes nyári napsütésben? Az alapgondolat Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója fejéből pattant ki tavaly, a gondolatot pedig tett követte: Pászti András képviselő összehívta a városrész civil szervezeteinek vezetőit és az itt élő/dolgozó prominens személyeket, hogy összeálljon egy izgalmas családi program a Hunyadivárosban. Egy olyan, amelyen Kecskemét bármely részéről szívesen vesznek részt kicsik és nagyok. És a Népmesei játszótéren megrendezett eseménynek akkora sikere lett, hogy egyértelmű volt, megrendezik a másodikat is. Az idei program összeállt, az esemény startra kész, a hunyadivárosi Gyermekek napjáról ma tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Pászti András, a városrész önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelenteket, és elsőként a sajtótájékoztatónak helyet adó, minden négyzetméterében üde frissességet és vidámságot sugárzó, áprilisban elkészült, Hunyadivárosi Közösségi Házról osztotta meg gondolatait. Elmondta, az áprilisi megnyitás óta folyamatosan zajlanak a programok, melyek szervezésében három munkatárs és hét önkéntes vesz részt. Ennek eredményeként az elmúlt hónapban több mint kétezren használták a közösségi házat és a közösségi teret.

- Az összefogás a városrészben nagyfokú, hiszen ez a program is nagyon sok egyesületet és közösséget mozgat. A Hunyadivárosi Tanácsadó Testület, az Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió, a Kecskeméti Katona József Könyvtár, a HI! Kecskemét, a Hírös Sport Nonprofit Kft. és a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola összefogásának eredménye lesz egy olyan nap, amikor a kecskeméti gyerekek meg tudnak jelenni a játszótéren, ahol remek programok várják őket – mondta Pászti András.

A Gyermekek napja programjait Szilágyi Róbert, az „Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület” elnöke ismertette. Kiemelte, a második alkalommal megrendezett esemény már jóval nagyobb volumenű a tavalyinál, a programok nem csak a Hankovszky Zsigmond ligetben zajlanak, hanem a Hunyadivárosi Közösségi Házban, a Természet Házában, valamint a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola füves focipályáján is.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója elmondta, sokak számára lehet, hogy nem nyilvánvaló, hogyan is kapcsolódik a Gyermekek napjához a KNP.

- Az ember első gondolata, hogy a természetvédelmi oktatás, a környezeti nevelés elsősorban a természetben valósul meg, erdőkben, mezőkön, tóparton, de lehet, hogy ennél is fontosabb a városi gyermekekkel való kapcsolattartás, az ő környezettudatos nevelésük. Ezt nyújtja az 50 éves Kiskunsági Nemzeti Park, valamint a 20 éve működő Természet Háza, és ami nagyon fontos, ennek a rendezvénynek köszönhetően a Hunyadivárossal korábban kialakult együttműködés most új lendületet kaphat – emelte ki Ugró Sándor.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió és a városrész kiváló kapcsolata nem csak a jószomszédi viszonynak köszönhető, több ez annál.

- Próbálunk otthon lenni Kecskeméten, így szűkebb közösségben, a Hunyadivárosban is. Voltak már közös akcióink a városrésszel a korábbi években is, de örömmel vettem a megkeresést, hogy próbáljuk még szorosabbra fonni az együttműködést. És van még számtalan ötletem, amik még inkább elmélyíthetik az együttműködést – mondta Mikulás Ferenc.

Szabó Csaba, a Hírös Agóra ifjúságfejlesztési szakmai vezetője több szálon kötődik a Hunyadivároshoz. Egyrészt maga is a városrész lakója, másrészt a rajzfilmstúdióban kezdett anno rajzolni. A Habi művésznéven alkotó karikaturista ezen az eseményen nem ragad színes ceruzát, hanem a gyerekeket bírja rá az alkotásra.

- A Hírös Agóra néhány kreatív fiatal munkatársával és külföldi önkénteseivel játékanimációt hozunk ide, élményerdővel és társasjátékokkal készülünk, és igazi nemzetközi programot kínálunk a gyermekeknek – mesélte Szabó Csaba.

A sajtótájékoztatón részt vett Berei József is, aki az Éremgyűjtők Egyesületének képviseletében ismertette a délelőtti programot, mely ugyan nem szerves része az eseménynek, de nagyon izgalmas eleme lehet annak.

A miután mindenki elmondta, miért is fontos számára ez a program, mivel készülnek a július 29-én tartandó Gyermekek napjára, mindenki a közösségi ház udvarára vonult, ahol a hunyadivárosi közösségek képviselői elültettek két fát. A kínai körtefák a közösségépítés és erősítés szimbólumaként díszítik az egyéként is színes és hangulatos udvart, ahová a hunyadivárosiak bármikor visszavonulhatnak, ha csendre, nyugalomra vágynak, gyönyörű környezetben.