Kalandkönyv az Egri csillagokból

2023. 06. 07., 11:18
A 94. Ünnepi Könyvhét előrendezvényeként kedden délután könyvbemutatót tartottak a Katona József Könyvtár nagytermében. A Libor Zoltán – Nagy Ádám szerzőpáros Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét dolgozta át kalandkönyvvé.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 31 képet tartalmaz

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye 2005-ben elnyerte a Nagy Könyv címet, mint az olvasók által legnépszerűbbnek választott mű.  A regény szerepel a 6. osztályosok kötelező irodalom listáján is, de hasonlóan más kötelezőkhöz, az érintett korosztályok ma már lassúnak és körülményesnek találják. Ezen szeretne segíteni az a könyvsorozat, amelyet 2020-ban indított útjára az Atheneum Kiadó a kötelező irodalmak kalandkönyves átdolgozásaival.

A sorozat első darabja a Pál utcai fiúk volt, a második Az ember tragédiája. Harmadikként az Egri csillagok kalandkönyv változata jelent meg idén, március végén. Gárdonyi Géza művéből  a kecskeméti Libor Zoltán és a sorozatot kiötlő társa, Nagy Ádám készített átdolgozást, Hol terem a magyar vitéz? címmel. A két szerző június 6-án a Katona József Könyvtárban Kriskó János kérdései alapján mutatta be a kiadványt.

Megismertették a közönséggel a munkamódszert és legfontosabb célkitűzésüket: az olvasás újbóli megszerettetését az általános iskolás korosztályokkal.  A kalandkönyvvé változtatott történet jelentősen eltér az eredetitől. Jól tükrözi az alapmű 16. századi atmoszféráját, de a történetnek számos különféle végkicsengése lehet. A szerzők a történet során valós erkölcsi dilemmák elé állítják olvasóikat, akik mindvégig viselik döntéseik következményeit, amelyekből többnyire már nem lehet kihátrálni. A bemutató során Libor Zoltán és Nagy Ádám felvázolta a kalandkönyvek megtervezésének és a történet bonyolításának szabályait, és a közönség megismerhette azokat a kecskeméti közreműködőket is, akik mindvégig ott bábáskodtak a könyv megszületésénél.

Az eddig megjelent kalandkönyv-formájú kötelezőknek jó a fogadtatása az ifjú olvasók körében. A kiadó már le is szerződött A kőszívű ember fiai című Jókai regény kalandkönyv változatának elkészítésére Libor Zoltánnal és  Nagy Ádámmal.

Az ünnepi könyvhét megnyitója ma 18 órakor kezdődik a könyvtárban Orosz István Apakönyvének bemutatójával.