Kaposvári művészhallgatók töltik nyári gyakorlatukat a Kecskeméti Alkotóházban

2024. 07. 04., 13:52
Alkotótábor és workshop keretében töltik nyári gyakorlatukat kaposvári egyetemisták a Kecskeméti Alkotóházban július 1. és 6. között. Az elkészült művek péntek délután nyitott műterem program keretében lesznek megtekinthetőek.

A MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézetének képi ábrázolás szakos másodéves hallgatóinak nyári gyakorlata egészen különleges helyszínen zajlik. Július 1. és 6. között a művészeti hallgatók megtöltik a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Kft. Kecskeméti Alkotóházát, hogy egy alkotótábor és workshop keretében bővítsék tudásukat.

Az idén másodjára megrendezett nyári alkotótelep vezetője Őszi Ilona festőművész, aki személyesen sajnos nem tud részt venni, de online nyomon követi és tanácsokkal látja el a fiatal alkotókat. A festőművész inspirálta az alkotótábor témáját: Az ember- és állatfigura együttes megjelenítése képi kompozícióban festészeti eszközökkel.

Őszi Ilonának nagyon sok olyan festménye van, ami állat- és emberfigura együttes ábrázolása. Itt van a vadaspark is a közvetlen közelünkben, ezért adódott ez a téma teljesen logikusan és természetesen. Olyan képi kompozíciót kell festői eszközökkel megoldani, ahol az emberfigura és az állatfigura valamilyen interakcióban van egymással, és egy közös képi egységet hoz létre
— magyarázta Ficzek Ferenc, a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet egyetemi docense.

A hallgatók munkáját két egyetemi oktatójuk is segíti az alkotótábor folyamán: Mátis Rita DLA festőművész és Ficzek Ferenc DLA képzőművész. Ficzek Ferenc azért tartja fontosnak az alkotótelepeket, mert a környezetváltozás, a hiánytalan infrastruktúra, és az, hogy a hallgatók egy általuk még nem ismert művésszel tudnak intenzíven együtt dolgozni, mind kitűnő inspirációt jelentenek.

A hallgatók az első két napban a vadaspark állatait rajzolták, igyekeztek azokat mozgásukban, gyors rajzokkal megörökíteni. A harmadik napon élő emberi modellel dolgoztak a műteremben, ma és holnap pedig e kettő ötvözése következik, az ember és az állat kapcsolatának megjelenítése.

A hallgatók megilletődtek a hely szellemétől, amikor megtudták, hogy milyen kiváló művészek alkottak a legendás Kecskeméti Alkotóházban.

Szerintem megtiszteltetés, hogy egy ilyen történetű házban dolgozhatunk. Mi legtöbben úgy jöttünk ide, hogy nem tudtuk, milyen történet van a ház mögött, és hát amikor elmesélték, átjárt minket az izgalom
— mesélte Molnár Léna Ibolya, a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet másodéves festőművész-hallgatója.

Az alkotótelep és workshop a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Tehetségprogram keretében valósul meg a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Kft. Kecskeméti Alkotóházában.

Fotók: Balogh-Ballai Abigél