Katona Józsefre emlékeztek Kecskeméten

2023. 04. 14., 18:16
193 évvel ezelőtt, április 16-án hunyt el Katona József, a Bánk bán szerzője. Kecskemét híres szülöttjére emlékeztek ma a Városháza előtt.
A galéria 11 képet tartalmaz

A város híres szülöttjére, a Bánk Bán szerzőjére Katona Józsefre emlékeztek ma Kecskeméten, halálának évfordulója alkalmából. Az emlékkőnél az önkormányzat és a róla elnevezett intézmények idézték fel az író munkásságát.

— A magyar kultúra egyik meghatározó alakja. Ez az ami iskolai éveinkből bevésődött és ez az, amiről a drámaíró Katonát a magyar nyelvterület ismeri. Szerencsére nekünk kecskemétieknek jutott még egy plusz sajátosság, mely miatt gyakran találkozunk nevével a mindennapokban is. A tiszteletére elnevezett számos intézmény található városunkban, múzeum, könyvtár, színház, gimnázium és természetesen emlékház is viseli a nevét
— mondta dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

Mint a rendezvényen elhangzott, Katona József a magyar nemzeti dráma megteremtője, emellett egész életében hű és büszke fia volt szülővárosának. Katona életműve, ma kulturális örökségként a Bács-Kiskun Megyei Értéktár és a Kecskeméti Települési Értéktár nemzeti értéke. A megemlékezésen a Kada Elek Technikum diákjainak műsorát hallgathatták meg az érdeklődők. Végezetül a résztvevők megkoszorúzták az írót szimbolizáló emlékművet. Katona tragikusan félbeszakadt életét és munkásságát hűen szimbolizáló emlékműre, a kettéhasadt kőre, a következő felirat került: "ITT HASADT MEG SZÍVE KECSKEMÉT LEGNAGYOBB FIÁNAK." 1830. április 16-án délután ugyanis a városháza ajtajában esett össze a munkahelyére visszatérő főügyész, Katona József.