Tóth Tamara és Kecskemét lova, Galaxy lett a 16. Nemzeti Vágta bajnoka

2023. 10. 01., 17:18
Utolérhetetlen volt Galaxy, Kecskemét lova. Lovasa, Tóth Tamara fölényesen nyerte a 16. Nemzeti Vágtát, ezáltal Kecskemét a csúcson végzett! Galaxy és Tamara trénere, Molnár Gyöngyi és a tulajdonos, Balogh Levente a pálya széléről szurkolt a fiatal, 23 éves lánynak, aki besüvített a célba, maga mögé utasítva versenytársait.
Szilvásvárad, 2023. október 1. Tóth Tamara, a 16. Nemzeti Vágta győztese a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2023. október 1-jén. Mellette Nagy István agrárminiszter (b). MTI/Komka Péter

A Nemzeti Vágtát ezúttal a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban szervezték meg, melynek pályája nehezebb, technikásabb a már megszokott Hősök teréhez képest. Tóth Tamara azonban jól vette az akadályokat.

Fotó: MTI/Komka Péter

A 23 éves lány a Kishuszár Vágtán már szerepelt, most először vett azonban részt a Nemzeti Vágtán, és egyből meg is nyerte azt. Kecskemét lova, Galaxy tavaly már megnyerte a Nemzeti Vágtát a Hősök terén, így Tamara igen jó lovat kapott, a döntő favoritjának számított.

Tóth Tamara és Galaxy a Nemzeti Vágta szombati előfutamában (Fotó: Váraljai János)

A 2023 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóth Tamara a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát, valamint egy herendi Hadik-huszár szobrot és az Arany Sarkantyú-díjat vehette át az ünnepélyes díjátadón. Galaxy nevű lova hátára győzelmi takarót terítettek.

Kecskemét ismét jó lóra tett! Hatalmas gratuláció az egész csapatnak. Kecskemét ünnepel!
— írta Facebook-oldalán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Tóth Tamarának óriási segítsége volt felkészítője, Molnár Gyöngyi személyében, aki kétszer lovasként, kétszer tulajdonosként már megnyerte korábban a Nemzeti Vágtát. A csapat tulajdonosa Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország alapító tulajdonosa.

Molnár Gyöngyi, Tóth Tamara és Balogh Levente az augusztus 5-én megrendezett II. Abonyi Vágtán, ahol eldőlt, hogy Tamara és Galaxy képviselheti Kecskemétet a Nemzeti Vágtán (Forrás: Szemereyné Pataki Klaudia Facebook-oldala)
Tóth Tamara egy nagyon tehetséges lovas, ott a helye a legprofibbak közt
— mondta Balogh Levente a Kecskeméti Médiacentrumnak telefonon.

Kiemelte: Galaxynak nagyon jó a származása, és kiváló formában van. A ló Molnár Gyöngyi profi, szakavatott kezei alatt formálódik.

Szentkirály és Helvécia is nagyon jól szerepelt

A négy lovassal zajló döntőbe, melynek élén Tóth Tamara és Galaxy végzett, Szentkirály lovasa, Csíki Árpád is bejutott, és a negyedik helyen ért célba Lord Black nevű lovával.

Büszke vagyok a szentkirályi lovasunkra is, aki negyedik lett a döntőben. A pályán négy igazán sportszerű lovas küzdött, hagyták a lovakat versenyezni, nem gátolták egymást, így nem is sérült meg senki
— nyilatkozta Balogh Levente.

A Kishuszár Vágtát idén egy szintén szentkirályi lovas, Rozs Anna Júlia nyerte. A döntő leggyorsabb lova Nárcisz, Hajdú Fanni korábban már Kishuszár Vágta-győztes paripája volt, azonban mivel a lány betöltötte a 16 éves kort, nem indulhatott. Így Rozs Anna Júliát indították a pónival Balogh Levente támogatásával.

Szilvásvárad, 2023. október 1. Rozs Anna Júlia, a Kishuszár Vágta döntõjének gyõztese (b) a 16. Nemzeti Vágtán a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2023. október 1-jén. MTI/Komka Péter

A Fogatvágta döntőjét a Sütvényesi Ménes nyerte. Nagy büszkeség, hogy Nagy Gábor helvéciai lovas a Köncsögi Ménessel a második helyen végzett.

A Fogatvágta döntője (Fotó: MTI/Komka Péter)

Az eseményt a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszegység és a Készenléti Rendőrség lovasainak bemutatója, valamint a pusztaötös- és csikósbemutató, az 1848-49-es csatajelenet-bemutató, a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület produkciója, a Győri Ördöglovasok előadása és a Tündérkert történelmi lovasfelvonulás is színesítette – írja az MTI.

Az ünnepélyes díjátadó után méneshajtással búcsúzott a Nemzeti Vágta Szilvásváradtól. Az idei verseny a hazaszeretetről és bátorságról tanúbizonyságot tevő "ismeretlen '48-as huszárnak" állított emléket.