Kecskeméten tanácskozott az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete

2023. 06. 01., 15:51
A jó tapasztalatokat oszthatták meg ma (csütörtökön) délután a kecskeméti városházán az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének résztvevői. Tavaly csatlakozott Kecskemét az egyesülethez, amelynek második koordinátori értekezletét tartották.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 9 képet tartalmaz

Komoly szakmai munka folyik évek óta Kecskeméten az egészségfejlesztés terén. Fontos ugyanis minden korosztály figyelmét felhívni az egészséges életmódra. Tavaly városunk is csatlakozott az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületéhez, ahol megoszthatják egymással a városok küldöttjei jó tapasztalataikat.

– Egészségfejlesztési Irodaként mi vagyunk a koordinátorai ennek az egyesületnek itt, Kecskeméten. Azért csatlakozott hozzá városunk, hogy minél egészségesebben éljenek a kecskemétiek. Ezeken az értekezleteken több tagváros küldöttjei is jelen vannak, és együtt elhozzák a jó gyakorlatokat, a jó szokásokat
— nyilatkozta dr. Bagi Anett, a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Ebben az évben Kecskemét vállalta a második koordinátori értekezlet megszervezését, amelyet a mai napon tartottak a Városházán. Az egyesületnek 27 tagvárosa van, az Egészséges Városok pedig 35 évvel ezelőtt indult útjára Gyulán, majd 2014-ben csatlakozhattak a határon túliak is. 2022-ben Kecskemét is tagja lett az egyesületnek.

– Az Egészséges Városok Program - nevével ellentétben - nem egészségügyi, hanem társadalmi program, ami arról szól, hogy hogyan lehet és kell az önkormányzatok gondolkodását, egészségéhez való viszonyulását megváltoztatni, hogyan lehet az egészséges élethez közelíteni az önkormányzati döntéseket - fogalmazott De Blasio Antonio, az egyesület elnöke.

A megjelenteknek lehetőségük volt megosztani egymással tapasztalataikat, illetve ötleteket is kaphattak a további programokhoz.

Az egyesület ilyenkor a WHO által kiadott programtervezetet dolgozza fel, amelynek mostani témája a Részvétel. Mint elhangzott, fontos a szektorok együttműködése abban, hogy sikerre vigyék a társadalmi programokat és felhívják a figyelmet a testi, lelki, szellemi frissességre. Ma például az időskorúak egészsége és az aktív időskor kapott szerepet az értekezésen.