Kecskeméten tartották meg az első Családbarát Települések Expót

2024. 04. 19., 14:52
18 kiállítóval vette kezdetét a Családbarát Települések Expo Kecskeméten. A nap folyamán nem csupán a települések mutatták be értékeiket, kerekasztal beszélgetéssel várták a szakembereket, játékokkal, bábszínházzal, néptánc előadással és zenés foglalkozással pedig a családoknak készült a szervező Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. Az eseményt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Hornung Ágnes és Latorcai Csaba államtitkárok nyitották meg.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 42 képet tartalmaz

Ballószög, Tiszakécske, Lajosmizse, Lakitelek és több más település, egyesület érkezett ma Kecskemétre, hogy bemutassa értékeit. Az első Családbarát Települések Expóra, melyet a Kopp Mária Intézet a Népesedését és Családokért szervezett, 18 kiállító érkezett. A házigazda Kecskemét még 2018-ban nyerte el a Családbarát Önkormányzat címet.

– Emberi közösségekben és családban jó élni, egyedül senki nem érzi jól magát a világban. Kell, hogy barátokat találjunk magunknak, kell, hogy a családunkat békében, biztonságban tudjuk, és kell, hogy jó otthonokat tudjunk magunk mellett és magunk mögött. Nekünk a városvezetőknek az a feladatunk, hogy az otthonteremtésben biztosítsuk a stabilitást, a békét és a biztonságot
— hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Magyarországon 2010 óta központi szerepet játszik a családbarát jelleg a településeken, melynek látható eredményei is vannak. Erről beszélt Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke. – Akik itt vagyunk, mindannyian egyetértünk abban, hogy sikeres település, sikeres ország nincsen enélkül az összefogás nélkül. Nincsen családok nélkül, amelyek az erőforrást adják minden településnek, így a nemzetünknek, országunknak is - emelte ki beszédében.

A kormány már 14 éve a családokat és a gyermeket vállalókat helyezi az első helyre - erről a családokért felelős államtitkár beszélt az expon. Hornung Ágnes hangsúlyozta: közös feladat, hogy a családok áldozatos, embert próbáló munkáját az élet minden területén meghálálják. Hozzátette: a családpolitikának három fő pillére van: az anyagi biztonság, a munka és a magánélet egyensúlya, valamint az otthonteremtés.

– A magyar családpolitikánk ezen a kiszámíthatóságon nyugszik, és az élet teljes területét, a teljes életutat lefedi. Ez egy olyan hungarikum, egy olyan egyedülálló dolog, amely a világ más országában nincsen jelen. Olyan egyedülálló rendszer, amely tényleg az élet minden fontosabb mérföldkövénél jelen van és segíti a családokat.
— fogalmazott Hornung Ágnes.

Dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár azt mondta, ma különösen szükség van arra, hogy közösen, egymással együtt védelmezzük családjainkat és biztosítsuk azt, hogy egészséges szeretetben éljenek szülők a gyermekeikkel.

– A magyar kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy szellemi, lelki és anyagi értelemben egyaránt erős családok alkothassák a nemzet gerincét, amelyre építve biztosítani lehet a nemzet megmaradását - mondta az államtitkár.

A nap folyamán nem csupán a települések mutatták be értékeiket, hanem kerekasztal beszélgetéssel várták a szakembereket, játékokkal, bábszínházzal, néptánc előadással és zenés foglalkozással pedig a családoknak készültek a szervezők.