Kecskeméti Paletta - Természetesen

2023. 05. 27., 09:53
Május 26-án, pénteken délután a Hírös Agora HA Család Hétvégéje keretében az intézmény emeleti kiállítótermében megnyílt a Kecskeméti Paletta elnevezésű, képző- és iparművészeti tematikájú gyermek- és ifjúsági kiállítás. A tárlat hívószava az idén a TERMÉSZETESEN volt.
Fotó: Drabant László
A galéria 16 képet tartalmaz

A Paletta kiállítások lassan már fél évszázados múltra tekintenek vissza Kecskeméten. Ez a tanév vége előtt minden évben megrendezendő, gyermek és ifjúsági iparművészeti és képzőművészeti tárlat hivatott arra, hogy összefoglaló képet adjon a város és a környező települések általános és középiskoláinak, valamint művészeti iskoláinak különféle szakköreiben és alkotóköreiben zajló vizuális alkotó munkáról, valamint a képesség- és tehetséggondozás aktuális állapotáról és trendjeiről.

A Paletta kiállításoknak minden évben van egy kötetlen, a fantázia szabad szárnyalását lehetővé tevő, szabad tematikája, és emellett egy, a kiíró által megfogalmazott tematikai iránya is. A felhívás az idén az élőlényeket, a növényeket és az állatokat állítja a fókuszba, ezzel is ráirányítva a figyelmet környezetünk állapotának fontosságára, a természet egészségének tudatos megóvására.

A kiállításon az idén hét intézményből nyolc alkotócsoport vett részt. Megnyitó beszédet Hunyadi-Lőrincz Luca keramikusművész mondott, akinek egész eddigi életét végigkísérte a Paletta. Kezdetben alkotóként, később felkészítő tanárként, néhány éven át a kiállítás rendezőjeként, az idei évben pedig a zsűri tagjaként és megnyitó gondolatok tolmácsolójaként kapcsolódott be a rendezvénybe.

A Hunyadi-Lőrincz Luca és Ulrich Gábor alkotta zsűri az idei tárlaton négy díjról döntött: a Leglátványosabb kategória díját, az Otthon mozi csoportos belépőjegyét a Katedra Művészeti Iskola kapta. A Legkreatívabb kategória díjazottja, a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola az Art Center 20.000 Ft-os vásárlási utalványát kapta. A Legtermészetesebb kategória díját, szintén egy csoportos belépőjegyet, a Kecskeméti Vadaspark ajánlotta fel.  Végül a Legelgondolkodhatóbb kategória díját, az INTERKERÁM szaküzlet 20.000 Ft-os vásárlási utalványát a Béke Általános Iskola Alkotni jó csoportja érdemelte ki.

A Paletta kiállítást június 4-ig díjtalanul megtekinthetik a Hírös Agóra emeleti kiállítótermében, hétköznapokon 9 és 18 óra között, hétvégenként az intézmény nyitvatartási rendjében.