Kedden nyit az Egynapos Sebészet

2023. 04. 03., 16:34
Április 4-én tartják az első az beavatkozást a kecskeméti Egynapos Sebészeten. Az új épületben három műtő, 19 betegszoba és számos kiszolgáló helyiség létesült. Többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai, traumatológiai és egyéb szakirányú műtétek végezhetők el itt.
A galéria 10 képet tartalmaz

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház közleménye szerint az EFOP pályázat keretében összesen közel 11 milliárd forintos fejlesztés történik az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában. 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, egynapos sebészeti részlegek kialakítása valósul meg 15 helyszínen kivitelezéssel, 18 helyszínen eszközbeszerzéssel. A projekt kidolgozza az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajt végre.

A fejlesztés eredményeként egy egyedülálló, önálló zöldmezős beruházás jött létre a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti, Nyíri úti telephelyén. Az új épületben három műtő, összesen 36 férőhellyel 19 betegszoba és számos kiszolgáló helyiség létesült, mely kiváltja az ideiglenesen a Repülőkórházban működő egynapos sebészetet. A beruházáshoz közmű, kert, parkoló, út és járdaépítés is kapcsolódott.

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. Az országos egynapos sebészeti hálózat fejlesztése során olyan különálló, legalább négy szakmát érintő, multidiszciplináris, önálló, egynapos egységek kialakítása történik, amelyekben az egynapos ellátásba bevont szakmák betegei a minimál invazív sebészetnek és az új aneszteziológiai technológiáknak köszönhetően kevesebb komplikációval, gyorsabban gyógyulhatnak.

Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai, traumatológiai és egyéb szakirányú műtétek végezhetők el. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidülhet a kórházban eltöltött idő.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.