Kék fényben tündökölt a Városháza az autizmus világnapján

2024. 04. 02., 21:00
Kék fényben ragyogott a felújított Városháza főbejárata és homlokzata kedd este az autizmus világnapja alkalmából.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 8 képet tartalmaz

A kis fogyasztású LED-reflektorokkal történő fényfestést zenei aláfestés tette még hangulatosabbá.

"Ma Kecskemét városa példaértékű minta az autisták elfogadása tekintetében. Az országban egyedülálló a kecskeméti autizmus ellátó rendszer folyamatos bővülése is. Szeretnénk hinni, hogy ehhez az 1998 óta tevékenykedő közhasznú szervezetünk is hozzájárult a maga szerény lehetőségeivel" - írja közleményében a fényfestést szervező Autista Gyermekekért Egyesület.

Mint kiemelik, egyesületi tagjaik szabadidejükben, önkéntesként veszik ki részüket a napi munkából, amely a társadalmi érzékenyítés mellett elsősorban az érintettek és családjaik napi jóllétének megteremtésére-megerősítésére, az autistákat nevelők ismereteinek gazdagítására, a jó gyakorlatok átadására-átvételére irányul.

"Mindemellett büszkék vagyunk arra is, hogy sikeres rendezvényeinkkel egyre növekvő érdeklődés mellett mutathatjuk meg magunkat és az általunk képviselteket a legszélesebb nyilvánosságnak" - olvasható a közleményben.

Április 2-án, az autizmus világnapján egy minden szempontból különleges előadás is várta az érdeklődőket a Ruszt József Stúdiószínházban. A Ha megtapsolom a harangot című előadás témája az autizmus spektrumzavarral élő fiatal felnőttek egymásétól is eltérő, sokféle és egyedi világtapasztalata, kapcsolódásai voltak.

A két eseményről a KTV holnap esti híradójában láthatnak összeállítást.

Az autizmus világnapjához kapcsolódóan az Autista Gyermekekért Egyesület „Auti-Séta!” címmel főtéri sétát szervez az autizmussal érintett diákokkal, felnőttekkel április 10-én, szerdán 10 és 12 óra között. A rendezvény központja a Kossuth téren, a Kossuth szobor melletti területen lesz.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2007-ben jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a tényre: száz emberből egy autizmus spektrumzavarban érintett, illetve hogy széles körű információt nyújtson erről az állapotról. Az autizmus egy egész életen át tartó neurológiai állapot, amely általában a korai gyermekkorban jelentkezik. Ma Magyarországon közel 100 ezer autista él.

Kecskeméten is minden évben különféle figyelemfelhívó programokat szerveznek a világnap alkalmából. Tavaly nagy sikert aratott a BringAuti jótékonysági kerékpáros teljesítménytúra, melynek bevételét a szervezők az EGYMI Autizmus Centrum és a Csodabogár nappali ellátó intézmény javára ajánlottak fel.

Kapcsolódó cikk