Klímarendszer épül a Cifrapalotában a Magyar Géniusz Program keretében

2023. 10. 31., 13:16
A Cifrapalota a Magyar Géniusz Program keretében pályázott a második emeleti állandó kiállításának megújítására, mely magában foglalja a klímatizálást is.Szombat hajnalban emelték be a klímarendszer kültéri egységét a Cifrapalota tetőteraszára, mely a dolgozók és látogatók kényelme mellett a műtárgyak épségének megőrzése érdekében fontos.

Szombat hajnalban kezdték beszerelni a speciális klímaberendezést a Cifrapalota Klapka utca felőli oldalán. A 350 kilogrammos hűtő-fűtőrendszert a második emeleti tetőteraszon helyezték el. A berendezés nem csak a dolgozók és látogatók kényelme, hanem a műtárgyak épségének megőrzése érdekében is fontos. Az intézmény a Magyar Géniusz Program keretében pályázott a második emeleti állandó kiállításának felújítására.

– Infrastrukturális beruházásokat is tartalmaz ez a program, melynek jelentős eleme a klimatizálás kiépítése. Ez egyrészt műtárgyvédelmi szempontból fontos számunkra, hiszen a műtárgyaknak állandó hőmérsékletet kellene biztosítanunk, ezt pedig nagyon nehezen tudtuk megoldani a második emeleten, mert télen nagyon hideg, nyáron nagyon meleg volt ez a terület - mondta Szabóné Bognár Anikó, a Katona József Múzeum igazgatóhelyettese.

Jelenleg a beltéri munkálatokat végzik a Cifrapalota második emeletén. Pár hét múlva a klímaberendezést is elindíthatják majd, de azt használni majd csak a felújítási munkák befejeztével, a jövő évben fogják.  Szabóné Bognár Anikó elmondta: az állandó kiállítás anyaga jelenleg a földszinti kiállítótérben kap helyet, és az emeleti kiállítótermek felújítását követően kerül vissza eredeti helyére, a második emeletre.