Koraszülöttként koraszülötteket szeretne menteni

2023. 02. 24., 13:56
18. születésnapja alkalmából Végh Zsombor és édesanyja Pencz Ivett meglátogatta a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Koraszülött Részlegének munkatársait, mint életük meghatározó pillanatainak részeseit.

A PIC részlegen „megszokott dolog”, hogy egy-egy születésnap alkalmával egykori korababák és szüleik visszatérnek egy közös szülinapozásra, tortázásra. Így tett Zsombi is, aki február 11-én ünnepelte 18. születésnapját.

Dr. Kelemen Edit, a részleg vezető főorvosa meghatódva köszöntötte egykori kis betegét, akit e jeles napon egy 500 gramm súlyú ajándékkal lepett meg. A szobrocska a legkisebb életképes születési súlyt jelképezi.

Zsombi, Ivett, és a kora-csapat az egykori, idővel megszépülő emlékeiket idézték fel közösen.

– A legtöbb anyának van fájdalmas története, a miénk veszteség és csoda is egyben. 2005 februárjában az ikerterhességem 27. hetében kisebb pecsételő vérzés miatt kerestem fel nőgyógyászomat a kórházban, ahonnan már haza sem engedtek. Délután már a szülőszobán idegeskedtem, hogy mi lesz az ikrekkel, ha ilyen korán megérkeznek. A következő hajnalon, sürgősségi császármetszéssel megszülettek. Zsombi 1150 grammal jött világra.
Rengeteget aggódtam, hisz annyira picik és éretlenek voltak még, és az orvosok sem mertek bizakodóan nyilatkozni. Akkor, 18 évvel ezelőtt még nem volt kenguruzás, még nem foghattam meg gyermekeimet, éppen csak gumikesztyűben nyúlhattam be az inkubátorba és simogathattam meg őket, hogy érezzék ott vagyok. Ez még nehezebbé tette azt az időszakot. 6 hét után a lányomat elvesztettük. Testvére elvesztését Zsombi megérezte és a szíve kezdett el rakoncátlankodni. Egy következő küzdelem kezdődött. Szerencsére ez nem tartott sokáig és 54 nap elteltével kikerült az inkubátorból és az intenzív részlegről, 79 nap után hazamehettünk.
Zsombor életének kezdete, testvére elvesztése és Edittel azóta is meglévő jó kapcsolatunk inspirálja őt a mai napig, hiszen minden vágya, hogy gyógyíthasson. Zsombor jelenleg a Református Gimnázium tanulója. Tavaly nyáron a kórházban töltötte közösségi szolgálatos idejét, és ott végleg beleszeretett az orvosi hivatásba. Hobbija az olvasás, a biológia és a kémia. Gyermekorvosnak készül, tanulmányait Szegeden szeretné folytatni 
— meséli az édesanya.

– 18 évvel ezelőtt jóval szerényebb körülmények között az Izsáki úti kórházban működött a koraszülöttosztály. Azóta rengeteget fejlődött a koraszülött ellátás; nemcsak a műszerek, eszközök által nyújtott terápiás lehetőségek bővültek, ma már sokkal többet tudunk a koraszülöttek élettani folyamatairól is – folytatta történetüket dr. Kelemen Edit.

Kedves Zsombi! Isten éltessen sokáig 18. születésnapod alkalmából! Kívánjuk, hogy minden álmod, vágyad teljesüljön! Néhány év múlva sok szeretettel várunk gyógyító csapatunkba! A legkisebbekből lesznek a legnagyobb óriások! - írta Facebook oldalán a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház.