Közel 10 millió forint önkormányzati támogatás környezetvédelmi célokra

2024. 02. 13., 12:16
Csaknem 10 millió forintot fordít Kecskemét városa idén környezetvédelmi programok támogatására az Önkormányzati Környezetvédelmi Alap forrásaiból. Az összeg felosztásáról keddi ülésén döntött a Közgyűlés Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottsága.

A legnagyobb összeggel, 4 millió forinttal a minden év szeptember közepén megrendezett Európai Mobilitási Hét programjait támogatja az önkormányzat. A fenntartható városi mobilitást népszerűsítő eseménysorozatra az elmúlt évek tapasztalatai alapján jelentős az igény Kecskeméten is – olvasható az egyhangúlag elfogadott előterjesztésben.

Kecskemét városa több mint egy évtizedes hagyomány szerint támogatja a Környezetvédelem Jeles Napjai nevű rendezvénysorozatot, melyre a 2024. évben 2,5 millió forint forrást biztosítanak a Környezetvédelmi Alapból. Az idei események közé tartozik az április 19-re tervezett Föld napi játszóház és szakmai nap, a május 17-re tervezett, méhek világnapjához kapcsolódó virágültetés, valamint a diákok részére meghirdetett környezetvédelmi alkotópályázat, melynek eredményhirdetése június 7-én lesz a június 5-ei környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett zöld pikniken.

További 2,17 millió forinttal támogatnak eseti környezetvédelmi szemléletformáló akciókat, végül mintegy 700 ezer forint értékben finanszírozzák a helyi védett természeti értékek kezelési tervének felülvizsgálatát, pontosabban annak idei évre átnyúlt utolsó etapját.

Utóbbiról dr. Orbán Csaba, a polgármesteri hivatal osztályvezetője elmondta: tavaly kezdődött, és mostanra nagyrészt lezárult a helyi természeti értékek áttekintése, melyet az önkormányzat megbízásából a Renatur Kft. végez. A védett helyi értékek közé tartoznak többek között a szabadidőpark és a Nyíri erdő egyes részei, a Ceglédi úti botanikus kert, vagy éppen olyan egyedi értékek, mint a Beretvás közi védett tölgyfa. A vizsgálatban azt is felmérik, vannak-e védelemre méltó további területek, értékek. Dr. Orbán Csaba elmondta: hamarosan elkészül a felmérés eredményeit összegző előterjesztés, mely a bizottság és a közgyűlés elé kerül, illetve társadalmi fórumokon is megvitatják majd.