Közel 13 ezer influenzaszerű megbetegedés volt év végén

2023. 01. 06., 15:39
12 900-an keresték fel orvosukat influenzaszerű megbetegedésekkel 2022 utolsó hetében. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ adott ki szokásos heti jelentést. Az adatok alapján december 26. és január 1. között az országban 134 000 beteg fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzajelentése szerint, december 26. és január 1. között az országban 134.000 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12.900 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A karácsony előtti időszakban Kecskeméten még nem volt annyira jellemző, hogy influenza miatt érkeztek betegek a rendelőbe - mondta el Dr. Gaszner András háziorvos. Az elmúlt év utolsó két hetében viszont megszaporodtak az esetek.

A megelőzéshez természetesen lehet kérni az influenza elleni védőoltást. A kockázati csoportokba tartozó pácienseknek még most is be tudják adni az oltóanyagot a háziorvosok.

-Mivel időben megkaptuk az oltóanyagot, így nagyjából október első felétől már el tudtuk indítani az oltást - hangsúlyozta a háziorvos.

Érdemes figyelni az influenza klasszikus tüneteire, úgy, mint a köhögés, láz, torok- és hátfájás. Ezek megjelenése esetén tartsuk be a járványügyi intézkedéseket, ne menjünk nagyobb közösségbe és keressük fel háziorvosunkat.