Közgyűlés - Májustól inflációkövető mértékben emelkednek a temetői díjak

2023. 03. 30., 12:31
A temető működési költségeinek jelentős növekedése miatt május 1-től inflációkövető mértékben, átlagosan 14,5 százalékkal emelkednek a lakosságot érintő temetői díjak - döntött csütörtökön a városi közgyűlés.
Fotó: Banczik Róbert

Az előterjesztő Falu György alpolgármester ismertette: ez a visszafogott díjemelés szükséges ahhoz, hogy Kecskeméten továbbra is méltó körülmények között helyezhessék örök nyugalomra az elhunytakat.

Fotó: Banczik Róbert

A határozat szerint a közgyűlés legutóbb 2020. február 1-jei hatállyal emelt a temetői díjakon, miközben a köztemető költségei 2020 és 2022 között összességében 16,5 százalékkal emelkedtek. Így a mostani, 14,5 százalékos díjemelés még mindig elmarad a költségek emelkedésétől.

A megemelt lakossági díjak alapvetően a temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzésére, valamint újraváltására vonatkoznak. Ez vonatkozik a különböző kategóriájú hantos sírokra, sírboltokra, urnasírhelyekre és urnafülkékre, területileg pedig a kecskeméti mellett a hetényegyházi köztemetőt is érintik.

A határozat megállapítja, hogy a díjak az emelést követően sem túlzottak más városok (Szeged, Hódmezővásárhely, Győr) hasonló díjaihoz képest.

A lakossági díjak mellett május 1-től emelkednek a köztemetőkben vállalkozásszerűen munkát végző temetkezési szolgáltatók, valamint más vállalkozások által a temetőnek fizetendő díjak is. A temetkezési szolgáltatóknak 14,5 százalékkal, az egyéb vállalkozásoknak 30 százalékkal kell átlagosan többet fizetniük májustól.

Módosul némileg a temetői nyitvatartás is arra tekintettel, hogy a köztemetők területén nincs közvilágítás, és a téli időszakban (november-január) 17 órakor már sötét van. A temető zárása így 18.00 óráról 17.00 órára módosul a határozat szerint. A nyitvatartás módosulásával egyidejűleg változik a gépkocsival való behajtás időszaka is. Az új szabályok szerint hétköznap 7.00 és 10.00 óra, valamint 16.00 és 16.30 között, hétvégén és munkaszüneti napokon 7.00 és 16.30 között engedélyezett a behajtás.

A közgyűlés a rendeletmódosítást 12 igen, 1 nem és 7 tartózkodás mellett fogadta el.