Krisztus a jövőnk! – Dr. Bábel Balázs tartott előadást Kecskeméten a KÉSZ szervezésében

2023. 11. 30., 11:05
Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tartott előadást szerda este Kecskeméten a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében. Az Érseki Helynökség Lestár téri épületében tartott, Krisztus a jövőnk! című előadáson az érsek rámutatott: napjaink bizonytalanságai közepette egyre nagyobb szükség van a mindennapok „kis reményei” mellett a „nagy reményre”, azaz Krisztusra.

Az előadás előtt dr. Berényi Tivadar orvos, a KÉSZ helyi csoportjának elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Külön köszöntötte dr. Hajdu Editet, a kecskeméti KÉSZ elnökségi tagját és országos küldöttjét, aki a szövetség évente kiosztott Csanád Béla-díjában részesült szaktudásával és alázatos háttérmunkájával a kecskeméti csoportot, valamint az országos szervezetet szolgáló tevékenysége elismeréseként. A díj átadására a KÉSZ küldöttgyűlésén került sor november 11-én.

Dr. Bábel Balázs előadásának középpontjában a keresztény reménység állt. Végigtekintett számos olyan prognózison, amelyet a 20. század második felében és a 21. század eddigi éveiben adtak Európa és a világ jövőjéről. Kitért többek között Francis Fukuyama történelem vége elméletére, Samuel P. Huntington civilizációk összecsapása tézisére, de olyan újabb szerzők munkáira is, mint a brit Douglas Murray, a Magyarországon élő amerikai író, Rod Dreher és a holland politikus, Geert Wilders.

A teológiai irodalomból Jürgen Moltmann protestáns teológustól és XVI. Benedek pápától hallhattunk fontos gondolatokat, de az ENSZ 2030-ra kitűzött fejlődési céljait is áttekintette az érsek. Összességében aggályosnak vélte az európai jövőt, melyet a migrációs és energiakrízis, és egyúttal a hit, az egyház krízise jellemez majd várhatóan.

Ami az egyházat illeti, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a világ más részein, kiemelten Afrikában és a Távol-Keleten rendkívül sikeres és virágzó az egyházi élet, egyre több a hívő, köztük sok a fiatal.

Dr. Bábel Balázs hangsúlyozta: keresztényként nem szabad, hogy a nyugati világ válsága maga alá temesse tettrekészségünket. A mindennapok kis reményei mellett nem szabad szem elől tévesztenünk a "nagy reményt", Krisztust és az örök életet, amely akkor is támogat minket, ha már minden másban csalatkoztunk.

Az előadás után több kérdés is elhangzott a közönség részéről az idegenek befogadását, a mesterséges intelligenciát és korunk anyagi bőségét illetően.

Dr. Bábel Balázs karácsonyig még többször is ellátogat Kecskemétre. A város védőszentje, Szent Miklós napja alkalmából, majd advent harmadik vasárnapján biztosan itt lesz az érsek.

Dr. Bábel Balázs szerdai kecskeméti előadása teljes egészében megtekinthető a Belvárosi Plébánia - Kalocsa Youtube-csatornáján:

Kapcsolódó cikk